OM: 'Man probeerde ex-vriendin dood te schieten'

Een 35-jarige Amsterdammer zou vorig jaar hebben geprobeerd zijn ex-vriendin dood te schieten, maar slaagde daar volgens justitie niet in omdat het wapen niet was doorgeladen. De verdachte is een broer van een man die in 2014 werd geliquideerd in de onderwereldvete in Amsterdam.

Maarten van Dun
Volgens het OM was het pistool niet doorgeladen Beeld ANP
Volgens het OM was het pistool niet doorgeladenBeeld ANP

Tijdens een inleidende zitting werd vandaag besloten dat de man langer in de cel moet blijven. Hij zit al tien maanden vast, sinds hij vorig jaar op 6 mei in de buurt van het Surinameplein op straat een wapen richtte op zijn ex-vriendin, met wie hij een zoon heeft.

Getuigen hoorden een klik, mogelijk omdat de trekker werd overgehaald, maar een schot volgde niet. Daarna rende de verdachte weg. Nog dezelfde dag belde hij met de moeder en de zus van zijn ex-vriendin en zei: "Ik krijg die kans nog wel hoor" en "Het is nu niet gelukt, maar een volgende keer gaat het me wel lukken." Volgens justitie is er voldoende bewijs dat hij werkelijk van plan was zijn ex te doden.

De man zelf ontkent in alle toonaarden: "Ik begrijp er niets van dat ik zo lang moet vastzitten. Nederland is toch een rechtstaat? We leven toch niet in de bergen? Overal zijn camera's, maar die hebben toevallig niets opgenomen? Ik geloof dat niet. Het lijkt wel of de rechters alleen maar de kant van mijn ex-vriendin geloven." Zijn advocaat had nog betoogd dat het wapen nooit geladen kon zijn geweest, omdat anders geen klik te horen zou zijn geweest. Niettemin besloot de rechtbank vandaag dat de man langer in de cel moet blijven.

Volgens justitie was de moordpoging het laatste hoofdstuk in een lange reeks bedreigingen. Zo zou hij met lijm het slot van het huis van zijn ex hebben vernield, gooide hij zand tegen haar ramen en stuurde hij haar talloze whatsappberichten en mails. Het slachtoffer zou doodsbang zijn en zelfs zijn ondergedoken.

'Jack Sparrow'
Opvallend is dat de verdachte een broer is van de op 3 september 2014 doodgeschoten Masod Amin Hosseini, die op het Pisuissehof in Osdorp met één kogel werd geliquideerd. Amin Hosseini, in het milieu wel bekend als Jack Sparrow, werd genoemd in verschillende onderzoeken die lopen rond de onderwereldvete die al langere tijd in Amsterdam woedt. Zo werd hij verdacht van betrokkenheid bij de dood van Alexander 'Alekki' Gillis, die op 20 februari 2014 op straat in Zaandam werd vermoord. Gillis zelf werd óók weer gezien als een schutter bij een onderwereldmoord.

Daarnaast werd Amin Hosseini genoemd in de zaak rondom de 'vergismoord' op huisvader Stefan Regalo Eggermont, die werd doodgeschoten in de Conradstraat, terwijl de kogels voor een buurtgenoot waren bedoeld. Het dna van Amin Hosseini zat op een tas waarin het moordwapen werd gevonden en zijn auto was in de dagen voor de moord vaak in de buurt gezien. Amin Hosseini werd vermoord voordat het in die zaak tot vervolging kon komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden