OM maakt strafeis tegen Holleeder bekend

AMSTERDAM - Willem Holleeder en zijn medeverdachten krijgen maandag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie (OM) tegen hen eist in verband met de vermeende afpersing van vier zakenlieden. De officieren van justitie beginnen na het middaguur met het laatste deel van hun requisitoir, dat dan nog enkele uren in beslag zal nemen.De maximale straf die aanklagers Koos Plooij en Saskia de Vries tegen de hoofdverdachte kunnen eisen is zestien jaar. Afgelopen vrijdag maakten zij bekend dat ze voor Holleeder in een afpersingszaak, die rond de Aerdenhoutse zakenman John Wijsmuller, vrijspraak vragen. In die zaak is er onvoldoende bewijs, volgens het OM. De rechtbank doet over een aantal weken uitspraak.

Maandag gaan de officieren in op het bekendste dossier in het proces tegen Willem Holleeder, de Endstra-zaak. Vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in mei 2004 werd geliquideerd, voerde een groot aantal gesprekken met rechercheurs over de afpersingspraktijken van Holleeder cs. Justitie meent dat Endstra dat deed om de Heinekenontvoerder en de mensen om hem heen voor lange tijd achter de tralies te krijgen.

Het ging Endstra daarbij niet zozeer om het geld dat hij aan ze kwijt was, betoogden Plooij en De Vries vorige week. Hij vreesde dat zijn naasten, onder wie zijn vrouw en kinderen, slachtoffer zouden worden van het geweld en de liquidaties die de groep-Holleeder volgens hem pleegde.

Holleeder verklaarde vorige week dat het hem heeft opgelucht zijn verhaal aan de rechtbank te hebben kunnen vertellen. De officieren van justitie hechten echter geen enkel geloof aan zijn verklaringen. Die heeft hij immers ''afgelegd na kennisname van het hele dossier'', aldus aanklaagster De Vries. De verdachten deden de beschuldigingen veelal af als ''onzin'', een verweer dat in de ogen van het OM bij lange na niet toereikend is. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden