OM luisterde journalist af na moord op broer kroongetuige

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op de dag dat de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord werd op de NDSM-werf in Noord, een journalist afgeluisterd die met een informant over die zaak sprak.

Politie op de Tt. Melissaweg in Noord na de moord op Reduan B. in maart.Beeld anp

Dat bevestigt justitie na berichtgeving van de NOS, die correspondentie tussen het OM en de rechtbank in Amsterdam heeft ingezien. Wanneer een officier van justitie zo'n bevel geeft, moet dat eerst langs het college van procureurs generaal of langs de leiding van het Amsterdams parket. Dat is in dit geval niet gebeurd, erkent het OM.

B.'s broer Reduan werd op 29 maart dit jaar vermoord in zijn bedrijf aan de Tt. Melissaweg in Noord, zeer waarschijnlijk als vergelding voor het feit dat de kroongetuige verklaringen aflegt over een reeks liquidaties in het criminele milieu in Amsterdam en Utrecht.

De ontmoeting tussen journalist en bron vond al kort na de moord op Reduan B. plaats en was na een tip onder de aandacht van justitie gekomen. De officier van justitie beval het gesprek in de openbare ruimte met toestemming van de rechter-commissaris op te nemen. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is dat toegestaan.

Hectiek
Dat was, concludeerde het OM toen en ook nu weer, 'volstrekt in strijd is met alle richtlijnen en interne afspraken van het Openbaar Ministerie'. De opnames kunnen daarom niet gebruikt worden en zijn zonder terug te luisteren vernietigd. Het tappen van de niet bij naam of werkgever genoemde journalist was 'gezien de hectiek van de eerste uren van het opsporingsonderzoek wel goed te begrijpen'.

Het was volgens de NOS voer voor een fikse ruzie die alles bij elkaar zes weken geduurd heeft. Waar het Openbaar Ministerie het afluisteren het liefst buiten het strafdossier in de zaak gehouden zou hebben, wil de rechter-commissaris het er juist in.

Zitting
De laatste zou justitie in april zelfs hebben bevolen 'om de bedoelde opnames alsnog te laten uitluisteren, daarvan proces-verbaal te laten opmaken en mij daarvan kennis te laten nemen.' Justitie weigert dat vooralsnog en heeft de opnames naar eigen zeggen vernietigd.

Donderdag ontmoeten beide partijen elkaar in de rechtbank tijdens de eerste zitting in de liquidatiezaak.

Volg alle ontwikkelingen in ons dossier Kroongetuige

Den Bosch

Het is de tweede keer in korte tijd dat duidelijk wordt dat justitie een journalist heeft afgeluisterd. Eerder deze maand kwam naar buiten dat het Openbaar Ministerie een journalist van het Brabants Dagblad had afgeluisterd in een onderzoek naar een lek bij de benoeming van de burgemeester van Den Bosch. De verslaggever had tot in detail beschreven hoe die benoeming tot stand was gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden