OM: liquidatie voorkomen door aanhouding Gökhan C. en Heinrich A.

Het Openbaar Ministerie denkt met de aanhouding van Gökhan C. (27) en Heinrich A. (40) een liquidatie te hebben voorkomen in de al langer woedende onderwereldvete tussen twee kampen criminelen. Volgens de advocaten en de verdachten was van het voorbereiden van een liquidatie absoluut geen sprake.

Waterpijpcafé FayrouzBeeld Google

Beide heren zaten in de nacht van 6 op 7 juni in een gestolen BMW die op het Hoofddorpplein reed, waarin een geladen automatisch aanvalsgeweer , twee handvuurwapens, waarvan één met geluiddemper en twee flessen benzine werden gevonden. De auto werd opgemerkt door camera's met nummerplaatherkenning.

A. werd direct aangehouden, C. wist aanvankelijk te ontkomen. Beiden waren volledig in het zwart gekleed en A. droeg een kogelwerend vest. Het OM wil dat 'initiator' Gökhan C. 8 jaar de cel in gaat, voor Heinrich A. eiste officier van justitie Thijs Kees 6 jaar cel.

Waterpijpcafé
Volgens het OM waren C. en A. een auto aan het achtervolgen die even daarvoor was vertrokken bij waterpijpcafé Fayrouz op de hoek van de Amstelveenseweg en de Karperweg. Dat café staat bekend als een ontmoetingsplaats van de criminele groep rond Houssine A.. Dat is één van de compagnons van Benaouf A., die in december 2012 het doelwit was van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Om de hoek van Fayrouz werd in maart 2014 Mohamed el Mayouri neergeschoten, die op het punt stond een ontlastende verklaring af te leggen in een rechtszaak tegen Benaouf A.

Gökhan C. wordt door justitie tot het kamp van de in mei 2014 vermoorde crimineel Gwenette Martha gerekend, die voor zijn dood in een lang en bloedig conflict met Houssine A. verkeerde, dat ten grondslag ligt aan tal van liquidaties in Amsterdam. Ook Heinrich A. heeft via via contacten met personen uit de groep-Martha.

Voorgevoel
Heinrich A. zei op de zitting dat hij slechts als chauffeur had gefungeerd voor C., die hem te verstaan had gegeven donkere kleding aan te trekken en zijn telefoon thuis te laten. Hij zei niet te hebben geweten wat het plan van de avond was, maar vanwege een 'voorgevoel' had hij toch zijn kogelwerende vest aangetrokken. Ook C. zei dat zijn metgezel A. geen weet had van wat zich die avond zou afspelen. Wel werd bij A. thuis in Zaandam nóg een automatisch geweer gevonden.

C. en A. ontkenden niet die nacht enige tijd om de hoek van Fayrouz te hebben gewacht, maar volgens C. was dat omdat hij daar de wapens die later in de auto werden gevonden zou verkopen. A. verklaarde echter bij de politie dat ze daar waren om 'iemand te checken, in de gaten te houden.' Die verklaring trok hij op de zitting in.

De mannen reden vanaf Fayrouz achter de BMW die even daarvoor bij het waterpijpcafé was vertrokken, maar ontkenden de auto te hebben achtervolgd. De mannen in de auto die zou zijn achtervolgd waren overigens geen bekenden van de politie en kunnen niet in verband gebracht worden met criminelen.

'Ongelofelijke onzin'
Volgens Bénédicte Ficq, de raadsvrouw van C., stond de auto van C. en A. veel te ver van Fayrouz om werkelijk zicht te hebben op een eventueel doelwit en is ook onvoldoende bewijs dat sprake was van een achtervolging. 'De intentie voor een liquidatie kan toch niet worden opgemaakt uit afwijkend rijgedrag? Dan zouden wij toch eens heel serieus over het recht moeten spreken.'

Ficq is van mening dat justitie veel te ver gaat in de veronderstelling dat de mannen een moord aan het voorbereiden waren. 'Het is ongelooflijke onzin, lasterlijk bijna. Het verhaal van het OM is doorspekt van gissingen, conclusies, theorieën en veronderstellingen.'

Dat is volgens Ficq onvoldoende om C. een jarenlange celstraf op te leggen en, erger nog, hem een mogelijk doelwit te maken in het criminele milieu, 'waardoor hij als hij vrijkomt zijn kogelwerende vest zal moeten aantrekken.' De advocaat van A. houdt later vandaag zijn pleidooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden