OM krijgt toch informatie over mogelijke handlangers Mohammed B.

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt alsnog informatie van de AIVD over mogelijke handlangers van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Theo van Gogh werd op 4 november 2004 op de Linnaeusstraat vermoord. Beeld anp
Theo van Gogh werd op 4 november 2004 op de Linnaeusstraat vermoord.Beeld anp

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM in Amsterdam vrijdag naar aanleiding van het donderdag verschenen rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). 'De informatie wordt gedeeld met het landelijk parket, die het aan ons doorgeeft.'

Het gaat om tips die na de moord in november 2004 binnenkwamen over mogelijke hulp die B. kreeg. Het bestaan van die informatie blijkt uit het donderdag verschenen rapport, geschreven in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

'Persoon 2'
Aanleiding voor het rapport waren onder meer uitspraken van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen, die vorig jaar zei ervan overtuigd te zijn dat Mohammed B. niet alleen opereerde. De AIVD blijkt tips te hebben gekregen over vier in het rapport niet nader aangeduide personen.

In het oog springt vooral 'persoon 2', over wie verschillende tips binnen kwamen. Volgens een informant zou deze figuur in een eerder stadium een ander dan Mohammed B. hebben gevraagd om Van Gogh te vermoorden.

Vrijdag (04-12) in Het Parool: De vraag blijft: handelde Mohammed B. wel alleen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden