OM: Jesse wél vermoord

DEN BOSCH - Het ombrengen van Jesse Dingemans (8) uit het West-Brabantse Hoogerheide was wel degelijk moord en geen doodslag, zoals de rechtbank Breda vorig jaar uitsprak. Dit stelt het Openbaar Ministerie.Het zet daarom in het in hoger beroep opnieuw in op moord. De bijbehorende strafeis is dezelfde als bij de rechtbank: twintig jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging. De rechtbank achtte slechts doodslag bewezen en bepaalde de straf op twaalf jaar en tbs.

Volgens advocaat-generaal J. Brughuis handelde verdachte Julien C. (23) weloverwogen toen hij op 1 december 2006 Jesse Dingemans in diens klaslokaal 'afslachtte'. ''Hij is rustig en geruisloos op de jongen afgeslopen, zeker over tien meter, zonder iets te verschuiven. Jesse merkte niets, anders had hij nog wel proberen weg te lopen. Deze toedracht duidt in niets op een opwelling zoals bij doodslag het geval is. Dit is moord.''

Mocht het gerechtshof Julien C. volledig toerekeningsvatbaar achten en hem daarom geen tbs opleggen, dan ligt levenslange gevangenisstraf voor de hand, zo bepleitte advocaat-generaal Brughuis.

''En dat zeg ik niet omwille van de mediadruk en van allerlei handtekeningen van mensen die de hoogste boom niet hoog genoeg vinden,'' benadrukte hij. ''Integendeel. Dat zeg ik omdat iemand die er geen enkele moeite mee heeft een achtjarig jochie op school af te slachten, het recht heeft verspeeld ooit nog deel uit te maken van de maatschappij."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden