Column

Om je huwelijk te redden hoeft je vrouw niet alles te weten

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

Beeld Jean-Pierre Jans

Toen we een film maakten over onze AIVD, leerde ik dat één van de belangrijkste principes van onze dienst 'the need to know' is. Wie moet wat weten, en wie niet. Eén iemand mag nooit alles weten. Dus: een agent vertelt iets aan zijn chef, maar die chef vertelt niet alles aan zijn chef, laat staan dat die alles aan de minister doorbrieft. De minister is namelijk voor alles verantwoordelijk, maar je kunt een minister niet verantwoordelijk houden voor datgene wat hij niet weet.

De AIVD zal dus binnen de Commissie Stiekem (alle fractieleiders in de Tweede Kamer) slechts datgene vertellen wat de fractieleiders mogen horen, tenzij die om meer informatie vragen. Maar hoe kun je informatie vragen over datgene wat je niet weet?

Kennis betekent verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid betekent dat je soms op iets moet reageren. Bij grote bedrijven is dat net zo.

Iemand vindt een chip uit die de boel oplicht, dat vertelt hij zijn chef, maar die chef vertelt dat nooit aan de grote baas. Hij kijkt wel uit.
Wanneer alles uitkomt, kan Grootbaas zeggen: 'Ik ben verantwoordelijk, ik treed terug, maar ik heb het niet geweten.'
Dat is toch anders dan: 'Ik heb inderdaad gezegd: maak een chip die de boel besodemietert.'

Volkswagen is momenteel de pineut en moet miljarden en miljarden betalen. Terecht. Maar geen der hoge heren zal in het gevang belanden; vermoedelijk zullen de chipmaker en zijn chef dat lot niet kunnen ontlopen. Terwijl het juist andersom zou moeten zijn.

Maar toch. Je ziet het belang van die 'need to know' in Rusland. Het is vrijwel zeker dat er een bom in het Russische vliegtuig zat. De kennis hierover brengt belangrijke internationale morele en tactische problemen teweeg. Het is aan alle kanten verstandig om even niets zeker te weten, al weet je het zeker.

Rusland heeft al gezegd: 'Als Amerika het zeker wist, was het amoreel ons niet te waarschuwen.' Dat is juist. Maar tegelijkertijd is er grote spanning tussen Amerika en Rusland.

Openheid en transparantie zijn mooi, maar in de wereld is het net als in een huwelijk: om je huwelijk te redden, hoeft je vrouw niet alles te weten, maar als ze erachter komt, doe je er verstandig aan 'de verantwoordelijkheid' te nemen. Meestal betekent dat niks.

Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden