OM in hoger beroep tegen uitspraak steekpartij Albert Cuyp

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank die Taha E. tbs onder voorwaarden oplegde. Hij kreeg die straf wegens het met kracht insteken op zijn buren op de Albert Cuypmarkt.

De Albert Cuyp. Beeld ANP XTRA
De Albert Cuyp.Beeld ANP XTRA

De officier wil dat E. de zwaarste maatregel krijgt toebedeeld, tbs met dwangverpleging, zoals hij eerder in de rechtszaak had geëist.

De rechter achtte bewezen dat Taha E., roepnaam Tarik, zich op 16 maart schuldig maakte aan een dubbele poging tot doodslag van twee marktkoopmannen en zware bedreiging van de echtgenote van een van hen. De familie Colmans runt al jaren een meubelzaak op de Albert Cuyp met marktkramen voor de winkel.

Waterpijpwinkel

De verdachte, eigenaar van een inmiddels gesloten waterpijpwinkel in de Albert Cuypstraat, was volgens de rechter tijdens het incident ontoerekeningsvatbaar. Hij zat in een psychose. Na afloop had hij volgens de psychologen van de rechtbank geen goed inzicht in zijn ziekte en de ernst van de dingen die hij gedaan had. Daarom was het niet mogelijk hem straf op te leggen.

De psychologen meenden dat E. in een psychiatrische kliniek maximaal een jaar behandeld zou moeten worden. De rechter legde echter onder meer in de voorwaarden van tbs vast dat de opname langer moest kunnen duren, als de psychiaters van de behandelende kliniek dat nodig zouden achten. Langer dan vier jaar zit de verdachte dan niet vast. Wel legde de rechter als een van de aanvullende voorwaarden vast dat E. strikt de adviezen van de psychiaters van het forensisch psychiatrisch ziekenhuis moet opvolgen.

De officier van justitie gaat dit allemaal niet ver genoeg, zo bevestigde een woordvoerder van het OM. Hij wil dat de route die de samenleving het beste beschermt wordt gevolgd. Bij tbs met dwangverpleging kan de totale duur van de onvrijwillige opname meer dan zes jaar bedragen, indien twee onafhankelijke deskundigen dat tijdens de opname nodig achten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden