OM in beroep tegen vrijspraak Siert Bruins

De aanklager in de zaak tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins heeft beroep aangetekend. De 92-jarige Bruins ontsnapte vorige week aan een veroordeling. De Duitse rechter zag onvoldoende bewijs dat hij schuldig is aan moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema in september 1944.

Redactie
Siert Bruins in de rechtszaal. Beeld epa
Siert Bruins in de rechtszaal.Beeld epa

Het viel niet meer te reconstrueren dat Bruins de verzetsman na een vooropgezet plan heeft doodgeschoten, aldus de rechtbank. Aanklager Andreas Brendel liet na de beslissing al weten te overwegen in beroep te gaan. Hij vindt dat er bewijs voor moord is, zei hij.

De aanklager wacht nog op het schriftelijke oordeel van de rechtbank. Als dat binnen is, wordt de definitieve beslissing genomen om het cassatieberoep door te zetten. Daarbij gaat het dan alleen om de correcte toepassing van het recht. De feiten worden niet opnieuw vastgesteld.

De advocaat van Bruins, Klaus-Peter Kniffka, liet vorige week weten dat hij een beroep niet vreest. 'Ik geloof dat deze uitspraak ook dan standhoudt. Ik verwacht niet dat Bruins nog in de gevangenis terechtkomt', zei Kniffka.

De aanklager had levenslang geëist tegen Bruins. De rechters zagen weliswaar geen bewijs voor moord, maar zijn er wel van overtuigd dat Bruins schuldig is aan doodslag op Dijkema, omdat hij de verzetsman in september 1944 met een kompaan heeft doodgeschoten bij Appingedam. Maar dat misdrijf is na 69 jaar verjaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden