Update

OM: Holleeder plande aanslag op zussen vanuit gevangenis

Willem Holleeder heeft volgens het Openbaar Ministerie vanuit de gevangenis geprobeerd zijn zussen of ex-vriendin te laten vermoorden. 'Absolute onzin,' zegt Holleeder zelf.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Willem Holleeder. Beeld anp
Willem Holleeder.Beeld anp

Volgens justitie legde hij in de EBI in Vught contact met twee mede­gedetineerden uit de Curaçaose bende No Limit Soldiers. Via hen zou Holleeder zijn zussen Astrid en Sonja, journalist Peter R. de Vries of ex Sandra den Hartog iets willen laten aandoen vanwege hun getuigenissen. Binnen justitie zijn 'alle alarmbellen gaan rinkelen' toen Holleeder met de medegevangenen een bondje leek te hebben gesloten.

Nadat een van hen was overgeplaatst, belde de overgebleven Antilliaan met een vriendin die hij een boodschap wilde laten doorgeven aan een ander. In het licht van de vaak uitgesproken vrees door de getuigen dat Holleeder ook vanuit detentie alles zou doen om hun of hun familie wat aan te doen, ging justitie ervan uit dat Holleeder een liquidatie voorbereidde.

De medeverdachte die het eerst was overgeplaatst en werd verhoord, liet zich ontvallen: "Hij heeft ons gevraagd: hebben wij mensen om iets te doen?" Het ging volgens de mede­gedetineerde vooral om 'de zussen'. "Hij wil ze dood zodat ze niet meer ­tegen hem kunnen getuigen. Hij wil die klootzakken, kankerlijers, hoeren dood."

Bloedgeld
Holleeder zou met zoveel woorden hebben gezegd dat hij zijn zussen wilde laten vermoorden en dat 'geld geen probleem is'. De medegedetineerden en Holleeder zouden zelfs al over het bloedgeld hebben onderhandeld. Ze kwamen uit op '75, 75 ofzo' (75.000 euro). Holleeder zou vergelijkbare bedragen voor eerdere liquidaties hebben betaald.

De tweede medegedetineerde, die het langst met Holleeder in de EBI zat, wilde niet inhoudelijk antwoorden, maar liet zich wel ontvallen dat het 'zijn zaak niet was', dat hij 'hier niet zit om te getuigen' en: "Dat over zijn zussen is niet mijn probleem." Het eerste doelwit zou Astrid Holleeder moeten zijn: "Degene die advocaat is." Een van de medegedetineerden heeft verklaard dat ze 'al 5000' hadden gekregen, via een tussenpersoon.

'Absolute onzin'
Willem Holleeder ontkende dinsdagochtend persoonlijk en via zijn advocaat Stijn Franken 'op enigerlei wijze' zijn zussen iets te hebben willen aandoen. "Absolute onzin."

Holleeder, in een korte verklaring die van hem mocht worden opgenomen voor de televisie: "Om te beginnen vind ik het een goede zaak dat het Openbaar Ministerie waakt over de veiligheid van mijn zussen. Dat is ook in mijn belang."

Immers: "U als rechtbank heeft de (zeer belastende) verklaringen van mijn zusters gelezen. Zodra iets met mijn zusters zou gebeuren, zult u mij daar voor honderd procent op afrekenen. Ik wil absoluut niet dat mijn zusters iets gebeurt, of dat (ex) Sandra den Hartog iets gebeurt en zeker ook niet dat Peter R. de Vries iets gebeurt."

'Een fantast'
Advocaat Stijn Franken noemde de getuige die Holleeder beschuldigt 'een desperado' en 'een fantast' die er alles aan wil doen om weer naar Curaçao te worden overgeplaatst. Hij heeft het verhaal over Holleeder verzonnen om daarmee die tegenprestatie af te dwingen, is Frankens overtuiging. "Hij dacht een makkelijke manier te hebben gevonden om weer naar Curaçao terug te gaan."

Het enige onderdeel van de verklaring van de beschuldigende medegedetineerde dat is te verifiëren, het telefoonnnummer dat hij van Holleeder zegt te hebben gekregen, klopt niet en bleek volgens Franken samengesteld uit twee verschillende nummers (de eerste vier cijfers uit het ene nummer uit zijn telefoonlijst, de laatste vier cijfers van een ander).

'Verbijsterd'
De zussen en de ex-vriendin van topcrimineel Willem Holleeder zeggen 'verbijsterd (..), maar niet verbaasd' te zijn dat hij de kans heeft gekregen een moordplan tegen hen als getuigen te beramen.

In een persverklaring zeggen Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog dat het moordplan 'past bij alles wat zij uit eigen wetenschap hebben verklaard en voorspeld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden