OM: Holleeder liegt, zussen en ex betrouwbaar

Op de openingsdag van de beschouwing van justitie over het grote liquidatieproces tegen Willem Holleeder bracht aanklaagster Sabine Tammes geen verrassingen. Holleeder is een leugenaar, de getuigen tégen hem zijn betrouwbaar.

Het strafdossier in de veelvoudige liquidatiezaak tegen Willem Frederik Holleeder (Amsterdam, 29 mei 1958) telt inmiddels 1244 ordners. Die bevatten ongeveer een half miljoen pagina's.

Dat vertelde officier van justitie Sabine Tammes aan het begin van het requisitoir (ruwweg achthonderd pagina's) dat zij en mede-aanklager Lars Stempher vier dagen lang over Holleeder zullen uitstorten - met hun niet erg geheime strafeis tot besluit: levenslang.

Rolmodel voor studenten
Zelf is Holleeder een leugenaar, zo moet de rechtbank weten. In zijn strafzaak 'Kolbak' over het afpersen van vermogende zakenlieden, beloofde hij de waarheid te spreken, maar hij loog vooral. Dat geeft hij inmiddels toe. In zijn televisieoptreden in College Tour - eigenlijk meer bedoeld voor de groten der aarde, maar hij was ook als interessant rolmodel voor studenten beschouwd - zei hij dat hij niet zou liegen, maar hij deed weinig anders. Dat geeft hij inmiddels toe.

Nu hem levenslang boven het hoofd hangt in zijn veelvoudige liquidatiezaak, vraagt officier van justitie Tammes de rechtbank dan ook weinig waarde te hechten aan wat Holleeder nu weer beweert. "Hij vertelt grote en kleine leugens." Ze vervolgt: "De verdachte heeft zijn eigen waarheid. Die waarheid is heel vaak niet dé waarheid. Het beeld is ontstaan van een persoon die liegt, ook als dat niet eens nodig lijkt."

'Zoals de wind waait'
Tammes somde op de openingsdag van het requisitoir een reeks volgens haar aantoonbare leugens op die de verdachte ook nu heeft gedebiteerd. "Het is: zoals de wind waait, waait mijn rokje."

Dan de getuigen tégen Holleeder. Die zijn wel betrouwbaar. Hoewel Holleeder ze alleen maar heeft gediskwalificeerd, beledigd en uitgescholden, dragen de vrouwen die tegen hem getuigen wél bij aan het bewijs.

Dat zijn jongste zus Astrid de kwade genius is achter alle verklaringen van ook ('debiel') zus Sonja (weduwe van mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout), mag de rechtbank van justitie niet geloven. Zoals aanklaagster Tammes ook de verklaringen van Holleeders ex Sandra den Hartog ('vieze schijthoer', in Holleeders woorden) buitengewoon serieus neemt en die van misdaadjournalist Peter R. de Vries ('die kankerhond').

De openingsdag van het requisitoir besteedde aanklaagster Tammes voornamelijk aan uiteenzettingen over de betrouwbaarheid van getuigen zoals de vrouwen en aan het onderbouwen waarom de rechtbank ook bijvoorbeeld dode getuigen moet gebruiken.

Biechten kroongetuigen
Dat zijn er vele. De vermoorde malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra. De vermoorde criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. De (hoogst omstreden) Turks-Nederlandse getuige Hidir Korkmaz die recent omkwam bij een raadselachtig visongeluk.

De vrouwen die tegen Holleeder getuigen zijn volgens justitie aantoonbaar betrouwbaar en de getuigenissen van inmiddels dode getuigen kunnen worden gebruikt, daar komt het op neer. Dat geldt ook voor de biechten van kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros, én voor die van de 'anonieme bedreigde getuige Q5' (een medewerker van de Rotterdamse Baja Beach Club die zegt Holleeder en anderen over liquidaties te hebben horen praten).

Het requisitoir gaat vrijdag verder. De aanklacht tegen Holleeder zal nog drie zittingsdagen in beslag nemen. Op 1 maart volgt de strafeis.

Lees de zitting in het blog terug: OM: 'Holleeder vertelde grote en kleine leugens'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden