Ten slotte

Om het jetsetleven van 'Wimpie' hing altijd een zweem van penoze

'Blonde Wim' van de Zeedijk leidde een jetsetleven en was een bekendheid in het Amsterdamse uitgaansleven. In de jaren vijftig door zijn werk als stuntman en lijfwacht, later als horeca-ondernemer. Wim Wagenaar overleed zondag op 77-jarige leeftijd in Cannes.

Nicole Kroes
Wim Wagenaar leidde een jetsetleven in Amsterdam en later in Cannes. Bekende Nederlanders waren kind aan huis bij hem. André Hazes bezocht Wim regelmatig op zijn boot in de oude haven van Cannes. Beeld Privéfoto
Wim Wagenaar leidde een jetsetleven in Amsterdam en later in Cannes. Bekende Nederlanders waren kind aan huis bij hem. André Hazes bezocht Wim regelmatig op zijn boot in de oude haven van Cannes.Beeld Privéfoto

'Monsieur' Wagenaar (1936-2014) liep de laatste jaren van zijn leven standaard met een plakboek onder zijn arm. Hij wilde een boek schrijven over zijn leven als stuntman, lijfwacht, restaurateur, kok en levensgenieter.

Om het jetsetleven van 'Wimpie' hing altijd een zweem van penoze. Volgens ex-vechtsporter Chris Dolman (69) was zijn vriend berucht in het Amsterdamse uitgaansleven. Hij werkte in zijn jonge jaren als lijfwacht van zakenlui (o.a. Jaap Kroonenberg) en was bevriend met André Hazes, Rijk de Gooyer, Jan Cremer en andere BN'ers.

Dolman: 'Hij was echt een verschijning. Hij had felle ogen, een blonde kop met haar en een stevige body. Als hij uitging, had hij vaak een hele entourage aan vrouwen om zich heen. Hij stond ook bekend als een vechtersbaasje. Ik deed in die tijd al volop aan vechtsport, maar ik keek tegen hem op.'

Dat vechten leerde Wim tijdens zijn jeugd rond de Zeedijk. Op 6 oktober 1936 werd hij geboren in een achtercafé in de Warmoesstraat, zijn moeder was 19 jaar. De Wagenaars stonden bekend als een echte horecafamilie. Vader ('Grote Wim') bezat tal van cafés, een tante bestierde nachtclub Casablanca. Wim deelde zijn passie voor knokken met jeugdvriendje Dick Baruch.

Later, toen Wim al flink op leeftijd was, zei hij in een interview dat het rond de Zeedijk wemelde van de mooie lefgozertjes. 'Ik moest dus iets doen om op te vallen.' Dat werd stunten. Begon het in eerste instantie nog redelijk onschuldig met capriolen van de duikplank in zwembad Heiligeweg, al gauw ontdekte hij het waterskiën en deltavliegen en het liefst een combinatie daarvan. Het leverde hem de nodige rollen in buitenlandse films op.

Zwoele reportage in de Panorama
In december 1968 verbaast Wim vriend en vijand met een uitdagende reportage in Panorama. Zijn boodschap is duidelijk: hij wil zijn imago van straatjongen van de Zeedijk voorgoed van zich afschudden. Met een zwoele blik in de camera laat hij de wereld vanuit zijn bad en bed ('het grootste ronde bed van West-Europa') kennismaken met de nieuwe Wim: een eerzame horeca-ondernemer en familieman met een vrouw en zoontje van 2. Dat hij er nog altijd vriendinnetjes op nahoudt, daar maakt hij geen geheim van. En dat hij een lastige jongen is geweest, geeft hij ruiterlijk toe. Maar het gerucht dat hij een souteneur en onderwereldfiguur is, wijst hij naar het rijk der fabelen.

Al in die tijd begon hij met het bijhouden van een plakboek. Met iedere BN'er, politicus en internationale beroemdheid die zijn restaurant Le Double W in de Utrechtse Dwarsstraat bezocht, ging hij op de foto. En ja, als hij achter de grill stond om een T-bonesteak te bakken of in zijn smoking bij nachtclub Lido, zag hij er zelf ook uit als een filmster, beaamt Chris Dolman.

Miss Lidoverkiezing
'Die looks, die had hij duidelijk geërfd van onze moeder', vertelt Marja (68), zijn tien jaar jongere zusje. 'Als hij in de zaak was, dan gebeurde er ook altijd iets. Hij had echt honing aan zijn kont.' Om de loop in zijn horecazaken te houden organiseerde hij de gekste dingen. Van een prisonersmenu in Le Double W (toen hij tien dagen moest zitten vanwege het ontbreken van een horecavergunning) tot de Miss Lido-verkiezing in zijn club Lido op het Leidseplein. Bij zijn restaurant in Loosdrecht had hij een waterskischool. En toen de btw werd ingevoerd in 1970 trok hij in zwart pak omringd door mooie meiden in drie rouwkoetsen met paarden door de stad om 'de btw te begraven' op het Leidseplein.

Zelfs nadat hij het horecawezen vaarwel zei en begin jaren negentig met zijn grote liefde Carmen ('Miss Lido') naar Cannes verkaste, bleef hij in zijn rol van entertainer. Volgens vriendin Olga Dolman was hij befaamd om zijn paté. Ook was zijn boot een thuishaven voor sterren als André Hazes, als die eens niet zo goed in hun vel zaten.

Hardnekkig familiekwaaltje
Zijn eigen sores verborg hij. Maar vrienden en familie zagen wel dat het de laatste jaren slechter met Wim ging. Over het grootste verdriet in zijn leven, de dood van zijn zoon Mark, sprak hij niet, dat was te pijnlijk. En over zijn grootste zwakte - zijn drankgebruik - viel niet veel meer te zeggen dan dat het een hardnekkig familiekwaaltje was en dat het beetje bij beetje zijn tol begon te eisen.

Afgelopen zondag stierf Wim in woonplaats Cannes. Zijn plakboek ligt inmiddels bij zus Marja in Amsterdam-Oost. 'Zelf kon hij zijn verhaal niet opschrijven. Hij was eigenlijk altijd op zoek naar iemand die zijn ghostwriter kon zijn. Hij zei altijd: 'Als het maar niet iemand is die melk drinkt bij de lunch.'

null Beeld Stadsarchief Amsterdam
Beeld Stadsarchief Amsterdam
null Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden