OM: half jaar cel voor geldschieter voetbalclub OFC

Justitie eist een half jaar cel voor geldschieter Marwan K. (50) van voetbalclub OFC uit Oostzaan, voor het witwassen van ruim een miljoen euro 'uit enig misdrijf' en belastingfraude.

Beeld Elmer van der Marel

Volgens officier van justitie Otto van der Bijl leidde K. in elk geval van 2011 tot zijn arrestatie in mei 2016 een luxeleven, terwijl hij geen legale inkomsten had en geen inkomen of vermogen opgaf aan de belastingdienst.

Hij kocht tientallen exclusieve horloges, maakte prijzige reizen, had drie panden op zijn naam, reed gehuurde bolides van bijna 1200 euro in de maand, gaf zijn vriendin geld om zijn rekeningen te betalen en 'gaf en deelde' veel geld uit, ook aan prostituees, somde aanklager Van der Bijl op.

Of K. zijn geld haalde uit nieuwe misdrijven of nog had overgehouden aan de illegale cd-handel waarvoor hij ooit drie jaar cel kreeg, is volgens de officier niet te traceren.

(Zwarte) betalingen
De strafzaak tegen K. had zijn oorsprong in een artikel in Het Parool over sterke aanwijzingen voor (zwarte) betalingen van K. aan spelers van amateurclub OFC, waarvan het eerste zondagelftal tussen 2007 en 2014 van een kelderklasse naar de derde divisie promoveerde.

De zaak-in-aanbouw tegen OFC is gaandeweg geseponeerd, die tegen de Stichting Topvoetbal Oostzaan - waarvan Marwan K. voorzitter is - wordt aan de belastingdienst overgelaten, maar zelf zat K. dinsdag voor de strafrechter.

Geen klaploper
In de rechtszaal botsten twee werelden. De voorzitter van de rechtbank en de aanklager gaan uit van het gangbare economische verkeer; Marwan K. en zijn advocaten bleven benadrukken dat hij weliswaar 'afwijkend' in zijn levensonderhoud voorziet, maar dat hij daarmee nog niet illegaal bezig is. K., in rond Amsterdams: "Ik ben geen klaploper. Het is niet shabby."

Volgens advocaat Adèle van der Plas staat K. in Oostzaan te boek als 'de kroonprins van Jordanië'. Hij zegt tonnen van zijn vermogende vader te hebben gekregen. Die schonk zijn kinderen in 1999 bovendien een villa 'van een miljoen' en fourneerde het startkapitaal voor K.'s nooit van de grond gekomen handel in dure horloges (Rolex, Audemars Piguet).

Hoge rentes
K. leende tonnen van twee rijke kennissen - onder wie een bestuurslid van OFC - waarna dat geld via Jordanië weer naar Nederland kwam. Het viel officier van justitie Van der Bijl op dat de rentes voor de kortlopende leningen erg hoog waren, wellicht omdat K. geen onderpand had.

Het rook allemaal naar verhullende constructies, vindt Van der Bijl, die behalve een half jaar cel vroeg om 'verbeurd verklaring' van een Rolex en een Audemars Piguet van 20.000 en 4.000 euro.

K.'s advocaten willen vrijspraak. Van de beschuldigingen 'in een ronkend artikel in Het Parool' en gaandeweg het onderzoek, is volgens de raadslieden niets overgebleven. Van der Plas ziet 'apert onvoldoende aanknopingspunten in het dossier voor witwassen'.

Al het geschuif met tonnen is wellicht onorthodox, maar te verklaren. "Alles is traceerbaar."

De geldschenkingen van K.'s vader, zijn investeringen via zijn zoon in horloges: "Vader was een vermogend man en zat in kringen rond de koning van Jordanië," zei Van der Plas. "In het Midden-Oosten zijn dat soort schenkingen gebruikelijk, al kunnen wij ons dat niet voorstellen."

De rechtbank doet uitspraak op 23 april.

Lees ook: Bestuurslid en sponsor voetbalclub OFC gearresteerd voor fraude en Voetbalvereniging Oostzaan in de ban van fraude en Geldschieter voetbalclub OFC vrij, maar nog wel verdacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden