Han Lips

Om half 9 moet iedereen in de cel zijn, jarig of niet

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Anita Wordt Opgenomen.

Anita wordt opgenomenBeeld NPO 1

Waar Ewout Genemans met zijn Beruchte Gevangenissen op jacht is naar sensatie en ellende, zoekt Anita Witzier in Anita Wordt Opgenomen in de vrouwengevangenis Nieuwersluis juist naar het menselijke achter de tralies. En dat vindt ze bij de gedetineerden en de bewakers.

In de bezoekersruimte vraagt ze waarom kinderen bij de gedetineerden op schoot mogen. "In zo'n baby'tje kun je toch ook van alles verstoppen. Worden ze gefouilleerd?" Dat blijkt niet zo te zijn. "98 procent van op schoot zitten is liefde, 2 procent heeft misschien foute bedoelingen. We gaan voor die 98 toch?" zegt de bewaker.

's Avonds treft Witzier vier bajesvriendinnen in de keuken. Ze maken kip, patat en appelmoes want Dina (42) is jarig. Sinas in plastic bekertjes erbij. "Net een kinderfeestje," zegt Anita giechelend.

Maar ondertussen staat in beeld wel dat Monique (43) al negen jaar vastzit voor moord, Noura (24) al vijf jaar en Dina al vier jaar voor het medeplegen van een moord.

Bewaarder Peter is even bang dat Witzier met deze avond een verkeerd beeld van het gevangenisleven geeft. "Het lijkt nu allemaal heel gezellig, met slingers en taart, maar vergeet niet, die dames zitten hier jaar in jaar uit. Er zit een hoop ellende achter de deuren."

Als het voor de kijkers thuis even te veel op het gewone leven gaat lijken, komt het gevangenisregime om de hoek. Om half negen moet iedereen naar zijn cel, ook de jarige Dina. Daar breekt ze: "Ik ben blij dat de dag voorbij is, het is toch moeilijk."

En hoe menselijk Peter ook is, die zware stalen deur gaat op slot. Nog vier verjaardagen in de bajes te gaan. Lips had even medelijden met Dina, mevrouw Lips wilde vooral antwoord op de vraag waarom ze daar nou zat.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden