OM had spionagezaak direct moeten onderzoeken

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) had veel eerder strafrechtelijk onderzoek moeten doen naar de Rotterdamse politieagent die zou spioneren voor de Marokkaanse geheime dienst. Pas na een uitzending van actualiteitenrubriek Nova over de zaak is dit ''gecorrigeerd''.

Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdag in een debat met de Tweede Kamer over de activiteiten van Marokkaanse inlichtingendiensten in Nederland. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD tipte het OM begin februari al over de zaak. Een maand later volgde een intern disciplinair onderzoek, dat tot het ontslag van de agent van Marokkaanse afkomst leidde.

Justitie zag destijds af van een strafrechtelijk onderzoek. Hirsch Ballin gaf in het debat niet aan wat de redenen daarvoor waren. De zaak kwam uiteindelijk half september via Nova in de publiciteit.

De top van het OM, het college van procureurs-generaal, is inmiddels tot de conclusie gekomen dat het strafrechtelijk onderzoek ''niet voldoende gewicht heeft gekregen'' en dat het onderzoek direct na de informatie van de AIVD had moeten beginnen. Hirsch Ballin zei die conclusie te delen.

De Rijksrecherche is nog bezig met het strafrechtelijk onderzoek. Daarom kon Hirsch Ballin er niet teveel op ingaan. Zijn collega Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zei wel dat de AIVD heeft geconstateerd dat de agent naslag heeft gedaan in politiesystemen. De Marokkaanse geheime dienst is erop aangesproken, wat ertoe heeft geleid dat enkele Marokkaanse inlichtingenofficieren zijn teruggetrokken.

Volgens het OM is de Rotterdamse spionagezaak uitzonderlijk. Eerder gaf de AIVD al aan dat de Marokkaanse inlichtingendienst geheime informatie probeert te ontfutselen uit Nederland. Dergelijke spionage is ''zeer ongewenst en zeer ontoelaatbaar'', zei Ter Horst. Nederland heeft Marokko hierover aangesproken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden