OM: 'Groep Gwenette Martha liet Alex Gillis liquideren'

De Amsterdamse crimineel Alex 'Alekki' Gillis is volgens justitie op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd door de groep rond beroepscrimineel Gwenette Martha, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij pogingen Martha te liquideren.

Paul Vugts
Alexander Gillis werd op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd. Beeld anp
Alexander Gillis werd op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd.Beeld anp

Dat zei officier van justitie Rolf Hagemeier gisteren op een eerste zitting in de zaak tegen twee vermoede betrokkenen: de Amsterdammers Gökhan C. (30) en Ilias K. (30).

Op beroepscrimineel Gwenette Martha was op 27 december 2013 een aanslag gepleegd in Amsterdam-Zuid, waar hij met een vriend praatte in een zijstraat van de Amstelveenseweg. Een man kwam aanlopen en richtte een vuurwapen op Martha, maar dat 'klikte' (weigerde).

Vervolgens zou geprobeerd zijn Martha op te blazen met een bom in de bijrijdersstoel van zijn auto.

Martha (die op 22 mei 2014 alsnog zou worden geliquideerd in Amstelveen) raakte er van overtuigd dat zijn vroegere vriend Alex Gillis betrokken was bij de pogingen hem te liquideren.

Vriendin
Uiteindelijk bereidden Gökhan C. en Ilias K. de liquidatie van Alex Gillis volgens de recherche voor. Uit het strafdossier onder codenaam 'Himalaya' rijst sterk het beeld dat de verdachten Gillis in de dagen (en nachten) voor zijn dood intensief observeerden.

De Iraniër Massod Amin Hosseini, eveneens een bekende figuur uit 'de Groep-Martha' zou Gillis in de ochtend van 20 februari 2014 uiteindelijk hebben doodgeschoten toen die vanuit het huis van zijn vriendin in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam in zijn auto wilde stappen.

Rond 7.23 uur 's ochtends klonken drie of vier schoten. Op een Fanta-flesje met brandstof dat achterbleef in de Volkswagen Golf waarin de schutter was gevlucht, zat dna van Amin Hosseini. Getuigen omschreven zijn signalement.

Gökhan C. stuurde volgens justitie een half uur na de liquidatie een bericht aan Ilias K.: 'Het is geklaart.'

Massod Amin Hosseini kan voor het schieten niet meer worden vervolgd: hij is op 3 september 2014 doodgeschoten in zijn auto op de Pisuissehof in Amsterdam-Osdorp.

Versleutelde e-mails
Belangrijk bewijs in het onderzoek naar de liquidatie van Gillis is e-mailverkeer uit versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy) die de verdachten zouden hebben gebruikt.

Die communicatie is opgediept in de inmiddels Ennetcom-computerserver die voor het versleutelde berichtenverkeer was gebruikt, en die in Toronto, Canada in beslag was genomen en gekopieerd. Die data zorgen in veel liquidatiezaken voor bewijs.

Ook de onlangs in Spanje aangehouden neef Dennis M. van Martha wordt er van beschuldigd dat hij bezig was met een liquidatie namens de groep-Martha.

Volgens justitie waren Gökhan C., Ilias K. en Dennis M. in mei 2014, drie maanden na de liquidatie van Alex Gillis, bovendien druk doende met het voorbereiden van de liquidatie van diens neef Wensley Gillis. Ze zouden hem hebben geobserveerd en een peilbaken onder zijn auto hebben geplakt. Gillis vond dat baken en gooide dat naar eigen zeggen weg.

Advocaat Bénédicte Ficq van Gökhan C. vroeg de rechtbank om zijn vrijlating. De PGP die aan hem wordt toegerekend, ging zoals zo veel PGP's van 'hand tot hand'. Het staat voor Ficq dus niet vast dat C. die op de belangrijke momenten gebruikte.

Kind in de buurt
Dat C. in de dagen rond de liquidatie geregeld van Amsterdam naar Zaandam bewoog, kan volgens de advocaat ook worden verklaard doordat hij een kind heeft dat daar bij een ex woonde en dat daar ook een ander familielid woont.

Ficq: "Ik meen dat in deze fase nog onvoldoende aanwijzingen bestaan richting een deelnemerschap van C. aan de voorbereidingen van een liquidatie of een poging daartoe."

Het gerechtshof sprak Gökhan C. overigens in november vrij van het voorbereiden van een andere liquidatie - die niet doorging. De Amsterdamse rechtbank had hem en een mededader wel veroordeeld, maar het hof oordeelde dat niet voldoende vast staat dat een liquidatie werd voorbereid en niet bijvoorbeeld een ontvoering.

Advocaat Guy Weski van Ilias K. vroeg ook om zijn vrijlating. Hij sloot zich aan bij Ficq en voegde toe dat K. helemaal niet had gevraagd om het bericht waarin hem werd gemeld dat de liquidatie 'geklaart' was. De speculaties en conclusies van het Openbaar Ministerie leveren volgens Weski geen aanwijzingen op dat Ilias K. de liquidatie van Gillis voorbereidde.

Gwenette Martha werd op 22 mei 2014 geliquideerd in Amstelveen. Beeld anp
Gwenette Martha werd op 22 mei 2014 geliquideerd in Amstelveen.Beeld anp
Massod Amin Hosseini kan niet meer worden vervolgd: hij is op 3 september 2014 doodgeschoten in zijn auto op de Pisuissehof in Osdorp. Beeld anp
Massod Amin Hosseini kan niet meer worden vervolgd: hij is op 3 september 2014 doodgeschoten in zijn auto op de Pisuissehof in Osdorp.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden