PlusAchtergrond

OM: Gökmen T. ook schuldig aan verkrachting

Voor de tramaanslag zit hij al een levenslange gevangenisstraf uit, maar nu hangt Gökmen T. ook nog een veroordeling boven het hoofd voor verkrachting van een Utrechtse vrouw. Een extra straf zit er niet in, maar justitie wil wel dat de rechter hem schuldig verklaart.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bijna twee maanden nadat hij een levenslange celstraf kreeg voor de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht, stond Gökmen T. (38) woensdag opnieuw terecht. Zelf hoefde hij van de rechter niet te verschijnen. Zijn advocaat die hem in het verleden bijstond, Mireille Veldman, was er wel. Zij vertelde zich echter niet langer gemachtigd te voelen om als zijn advocaat op te treden. Ze wilde daar verder geen toelichting op geven.

Helse nacht

Wie wel sprak, was slachtoffer Angelique. In een emotionele verklaring vertelde ze over ‘de helse nacht’ uit juli 2017. Vorig jaar vertelde ze al over haar relatie met T. Tot in 2017 gingen ze jarenlang met elkaar om. Van een liefdesrelatie wilde Angelique niet spreken. Wel van seks en gezamenlijk cokegebruik.

Angelique had zelfs plannen om samen met T. naar zijn geboorteland Turkije te verhuizen. Ze had gevoelens voor hem. “Als ik hem na lange tijd weer zag, ging mijn hart bonken.” Toch wilde ze niet dat hij nog bij haar langs zou komen.

Kopstoot

Die elfde juli 2017 staat T. toch opeens bij haar op de drempel van haar flatje in Kanaleneiland. Hij is dronken, zit aan de whiskey. In eerste instantie is de sfeer nog gemoedelijk, maar later slaat het volledig om. “Hij was even naar buiten geweest, waar hij de buurjongen wilde beroven,” zo verklaarde Angelique later bij de politie. “Hij gaf hem ook een kopstoot.” Na twintig minuten is Tanis weer terug. “Hij was toen heel anders. Hij had ook drugs gebruikt.”

In haar flatje wordt Angelique door T. verkracht. Hij dwingt haar tot allerlei seksuele handelingen, plast zelfs over haar heen. Ook slaat hij haar in het gezicht. Bovendien wordt ze door hem gebeten. Als de rechter de gebeurtenissen van die nacht uiteenzet, barst Angelique in de zaal in tranen uit.

“Deze vreselijke nacht staat in mijn geheugen gegrift,” zo stelt ze in haar slachtofferverklaring. “Het was een nachtmerrie. Hoe kon je mij zoveel pijn doen? Mijn vertrouwen in de mensheid is compleet kapot gemaakt. Hoe kon je mij al deze vernederingen aandoen? Alleen dat feit is zo onbegrijpelijk. Het komt nooit meer goed.”

Gewaarschuwd

Na de verkrachting wilde ze zo snel mogelijke weg uit haar woning. Ze voelde zich angstig en was bang dat hij nog eens terugkwam. Dat gevoel werd nog versterkt na 18 maart, de dag dat T. de tramaanslag pleegde. Ze zei de politie meerdere keren voor hem te hebben gewaarschuwd.

T. zelf vertelde later bij de politie dat er helemaal geen sprake was van een verkrachting, maar dat hij Angelique zou hebben geslagen ‘op haar eigen verzoek’. De officier van Justitie gelooft helemaal niets van deze lezing. Volgens hem is er ‘geen enkele omstandigheid die strafbaarheid uitsluit’. “Hij heeft alleen oog gehad voor het bevredigen van de eigen lustgevoelens. Het is niet aannemelijk dat het op verzoek was van het slachtoffer.”

Schadevergoeding

Omdat T. al tot levenslang is veroordeeld, kan geen straf meer worden opgelegd. Wel heeft de officier van Justitie aan de rechtbank gevraagd om T. schuldig te verklaren. Ook wil hij dat Angelique een schadevergoeding krijgt. Ze heeft om een kleine 30.000 euro gevraagd.

De rechtbank doet op 27 mei uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden