Update

OM: geen uitstel executie voor Australiërs in Indonesië

De twee ter dood veroordeelde Australiërs worden deze week geëxecuteerd. Dat het Constitutioneel Gerechtshof komende maand hun zaak behandelt, doet daaraan niets af, zo heeft de woordvoerder van het Indonesische Openbaar Ministerie vandaag meegedeeld.

null Beeld afp
Beeld afp

Advocaat Leonard Arpan van de Australiërs Andrew Chan en Myuran Sukumaran maakte eerder op de dag bekend dat het hof zich met de zaak van de twee gaat bezighouden. Dat deed de hoop opleven dat hun executie, die mogelijk voor morgen gepland staat, wordt uitgesteld.

Chan en Sukumaran zijn ter dood veroordeeld voor drugssmokkel. Nog zeven andere drugssmokkelaars zijn in afwachting van de voltrekking van het doodvonnis.

Corruptieschandaal

Eerder vandaag riep de Australische regering Indonesië op om opnieuw te kijken naar de zaak van de twee ter dood veroordeelde Australiërs. De aanleiding is een mogelijk corruptieschandaal rond de veroordeling van de mannen.

Advocaat Muhammad Rifan zou de rechters tijdens de zaak een forse geldsom hebben aangeboden voor een lager vonnis. Zij zouden daarop hebben laten doorschemeren dat ze van hogerhand al opdracht hadden gekregen zijn cliënten ter dood te veroordelen.

Rifan erkent in een interview met de Sydney Morning Herald dat de onthulling hem in diskrediet kan brengen. 'Maar voor hen heb ik het over', zegt hij over de Australiërs Myuran Sukumaran en Andrew Chan.

De Australische minister Julie Bishop (Buitenlandse Zaken) noemt de beschuldiging 'zeer ernstig'. Ze roept Indonesië op de zaak goed te onderzoeken voordat de executies plaatsvinden. Voor de twee mannen begint de tijd te dringen. Ze worden mogelijk dinsdag al terechtgesteld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Indonesië liet weten de executies van de vermeende drugssmokkelaars niet zomaar op te schorten. De autoriteiten zullen de zaak pas onderzoeken als Australië met bewijzen komt, liet een woordvoerder weten.

null Beeld afp
Beeld afp

Ang Kiem Soei

De twee Australiërs zijn niet de enige ter dood veroordeelde buitenlanders in Indonesië. Ook de Filipijnse Mary Jane Veloso heeft te horen gekregen dat zij geëxecuteerd wordt. President Joko Widodo heeft zijn Filipijnse ambtgenoot maandag toegezegd de zaak van de moeder van twee kinderen nog eens te bespreken met de aanklager.

Daarnaast zijn er nog veroordeelden uit Frankrijk, Brazilië, Ghana en Nigeria. Van de Fransman loopt er nog een hoger beroep.

Widodo staat voor een strengere aanpak van drugshandel. Sinds zijn aantreden vorig jaar is het aantal executies fors opgeschroefd, tot woede van veel andere landen.

Zo werd eerder dit jaar de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd door een vuurpeloton. Ook hij was veroordeeld voor drugshandel. Nederland protesteerde vergeefs.

Ang Kiem Soei Beeld REUTERS
Ang Kiem SoeiBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden