OM: Geen strafbare uitingen van spreker Rasmea Odeh

De omstreden Palestijnse spreker Rasmea Odeh heeft naar oordeel van het Openbaar Ministerie geen strafbare uitingen gedaan tijdens een bijeenkomst van de Revolutionaire Eenheid in de Verrekijker.

Het Parool
De omstreden Palestijnse Rasmea Odeh sprak in het zaaltje De Verrekijker op de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Beeld ANP
De omstreden Palestijnse Rasmea Odeh sprak in het zaaltje De Verrekijker op de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam.Beeld ANP

Dat heeft het OM laten weten op Twitter naar aanleiding van vragen van onder andere het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot.

Van de bijeenkomst in de campus van de Vrije Universiteit zijn door de organisator opnames gemaakt, die integraal op Facebook te zien zijn. De politie heeft de opnames gezien en daarover het OM geïnformeerd. Op basis daarvan is het OM tot het oordeel gekomen.

Geschokt
Studentenclub de Revolutionaire Eenheid organiseerde de bijeenkomst op de VU, zonder medeweten van de VU. De universiteit gaf dinsdag aan "geschokt" te zijn, en nadrukkelijk afstand te nemen van de bijeenkomst. De politie kwam ook poolshoogte nemen.

Eerder zou de bijeenkomst in de Nassaukerk plaatsvinden. Maar volgens de kerk had de studentenclub de afspraak 'onder valse voorwendselen' gemaakt. De kerk annuleerde daarom de bijeenkomst van de Revolutionaire Eenheid.

In de maling
Dinsdag zei de beweging een nieuwe locatie te hebben gevonden op het Eerste Weteringsplantsoen. Maar ook daar werd een stokje voor gestoken. De voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging, die in het gebouw zit, zei tegen de Telegraaf 'in de maling te zijn genomen', en zei de bijeenkomst af toen bekend werd dat Odeh kwam spreken.

Exterieur van het zaaltje De Verrekijker op de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam waar de omstreden Palestijnse Rasmea Odeh een toespraak hield. Beeld ANP
Exterieur van het zaaltje De Verrekijker op de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam waar de omstreden Palestijnse Rasmea Odeh een toespraak hield.Beeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden