OM: Geen enkel bewijs van plannen aanslag in Amsterdam

Uit niets is gebleken dat de mannen die eind april in Roosendaal werden opgepakt op verdenking van het plannen van een terreuraanslag in Amsterdam, werkelijk een aanval van plan waren. Alle verdachten worden vrijdag vrijgelaten.

Maarten van Dun
De aanhouding van Samir O., zoals woensdagavond te zien in Onder de Radar Beeld KRO-NCRV
De aanhouding van Samir O., zoals woensdagavond te zien in Onder de RadarBeeld KRO-NCRV

Dat stelt het Brabantse Openbaar Ministerie. Donderdagavond was in het NCRV-programma Onder de Radar te zien hoe een 57-jarige inwoner van Roosendaal werd gearresteerd door een anti-terreurteam, nadat een melding was binnengekomen dat hij islamistische terreur zou financieren.

Valse identiteit
Ook zou een Egyptische jihadist bij hem onderdak hebben gevonden, nadat die eerder met een valse identiteit als Syrische vluchteling naar Nederland was gekomen. De groep zou plannen hebben om Amsterdam met een terreuraanval te treffen.

Bij de politie-actie werden in meerdere panden in Roosendaal invallen gedaan waarbij vier mensen werden aangehouden, waaronder de Egyptenaar, die illegaal in Nederland verbleef. Ook een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 50-jarige Roosendaler werden gearresteerd. Een 39-jarige man meldde zich later zelf bij de politie.

Voor de voorbereiding van een aanslag zijn echter geen enkele aanwijzingen gevonden, stelt het OM donderdagavond. Hoewel drie verdachten tot op heden in alle beperkingen vast zaten worden zij morgen vrijgelaten. Eerder werd één van de arrestanten al vrijgelaten. De illegale Egyptenaar is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

OM zoekt tipgever
De groep kwam in beeld bij de opsporingsdiensten na een anonieme tip door een onbekend persoon. Omdat dergelijke tips altijd zeer serieus worden genomen, zo stelt het OM, werden de mannen door een observatieteam in de gaten gehouden en aangehouden. Het OM zegt nu op zoek te zijn naar de tipgever, wiens identiteit nog altijd niet bekend is.

In de uitzending werd gesteld dat in de woning van de mannen 'een explosieve stof' was aangetroffen. Na onderzoek door het NFI bleek echter dat de onbekende stof niet explosief is. De verdachten worden nog wél vervolgd voor witwassen en het financieren van terrorisme: in een van de panden werd meer dan honderdduizend euro cash geld gevonden. Het onderzoek van justitie richt zich nu op de gegevensdragers die in beslag zijn genomen. Ook wordt inmiddels gezocht naar de tipgever die informatie verschafte over de groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden