OM gaat in beroep in zaak autobom Martin Kok

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie gaat in appèl tegen de beslissing van de rechtbank de 26-jarige Utrechter Anouar B. vrij te laten, die er van wordt verdacht een bom onder de auto van Martin Kok te hebben geplaatst.

Paul Vugts
Martin Kok Beeld ANP
Martin KokBeeld ANP

Jusitie gaat hiermee in hoger in beroep tegen het besluit van de Amsterdamse rechtbank dinsdag dat er vooralsnog onvoldoende bewijs is om B. vast te houden.

Het Openbaar Ministerie probeert ook de 49-jarige man uit Zuid-Holland die bij de mislukte aanslag van juni vorig jaar betrokken zou zijn geweest, weer te laten vastzetten.

Volgens het Openbaar Ministerie plaatste Anouar B. de zeer sterke bom onder de auto die Kok, ex-crimineel en uitbater van misdaadwebsite Vlinderscrime.nl, van zijn vader had geleend, en die geparkeerd stond voor restaurant Klein Kalfje aan de Amstel, waar Kok die zaterdagavond 2 juli dineerde. De bom ging niet af. Kok is in december alsnog geliquideerd.

Zwartgeblakerd karkas
De bom onder de auto was zo krachtig dat hij bij ontploffing behalve Kok vrijwel zeker meer slachtoffers zou hebben gemaakt, onder wie ook dodelijke, concludeerden het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) en het onderzoeksteam uit een recente reconstructie.

Op beelden die de politie daar van heeft gemaakt, is te zien hoe de Opel Corsa, vergelijkbaar met Koks auto, uit elkaar spat, waarna slechts een zwartgeblakerd, verwrongen karkas over blijft. De kracht van de explosie was volgens onderzoekers van het NFI vergelijkbaar met die van veertig handgranaten.

Zwartkat
Anouar B. wordt beschuldigd van poging tot moord op Kok en (onbekende) anderen. Van hem en anderen zou dna zitten in een 'mengprofiel' dat op de bom is gevonden. Ook kreeg de recherche tips waarin hij werd beschuldigd. B. zou in het milieu de bijnaam 'Zwartkat' hebben.

Advocaat Louis de Leon van Anouar B. noemde het dinsdagmorgen terecht dat de rechtbank de vordering van justitie afwijst zijn cliënt nog in de cel te houden. "Dat is op basis van het nu voorliggende dossier de juiste beslissing."

Lees ook: Rechtbank: Te weinig bewijs voor plaatsen autobom Martin Kok

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden