Update

OM formuleert dinsdag eis tegen Wilders

Geert Wilders (R) zit woensdag weer oog in oog met de rechters van de rechtbank in Amsterdam, onder wie voorzitter Jan Moors, die tevergeefs gewraakt werden door advocaat Bram Moszkowicz (L). Foto AP Beeld
Geert Wilders (R) zit woensdag weer oog in oog met de rechters van de rechtbank in Amsterdam, onder wie voorzitter Jan Moors, die tevergeefs gewraakt werden door advocaat Bram Moszkowicz (L). Foto AP

AMSTERDAM - Het luistert allemaal heel nauw, wat er wordt gezegd in de rechtszaal waar Geert Wilders sinds maandag terechtstaat. Werd dinsdag nog de wens om nieuwe rechters van Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz afgewezen, woensdag had rechtbankvoorzitter Jan Moors bijna weer een wrakingsverzoek te pakken.

In een onbewaakt ogenblik zei Moors dat hij het zich kon voorstellen dat een vrouw die aangifte tegen de PVV-leider deed, de film Fitna niet wilde zien. Moszkowicz sprak de voorzitter van de rechtbank er meteen op aan. Die haastte zich te zeggen dat het niet zijn bedoeling was een waardeoordeel te geven over Fitna, maar dat hij slechts begreep dat de vrouw de film niet wilde zien. De raadsman, die eerder al verwees naar de goudschaal waarop woorden worden gewogen, liet het bij protest.

Na vertoning van Fitna las de rechtbank de verklaringen van deskundigen voor. Onder hen de drie die in opdracht van de rechtbank bij de onderzoeksrechter zijn gehoord. Wilders wilde eigenlijk achttien getuigen en deskundigen opvoeren, maar dat vond de rechtbank niet goed.

De politicus staat terecht voor discriminatie van moslims en allochtonen en het aanzetten tot haat en tot discriminatie, zowel wegens ras als godsdienst.

De deskundigen hebben zich vrijwel geheel geschaard achter de uitlatingen van Wilders. Dat geldt ook voor degenen van wie Moszkowicz tijdens de zitting nog verklaringen overlegde aan de rechtbank.

Zo zijn de arabisten Hans Jansen en Simon Admiraal het met Wilders eens dat de islam een gewelddadige religie is, die uit is op verovering van de wereld. Dat maakt ook Nederland een ''islamitisch missieland''. Ook beaamden beiden dat de islam een gewelddadige godsdienst is. ''Want niet geweldloos'', aldus Admiraal.

De Syrisch-Amerikaanse psychiater Wafa Sultan, die toegaf steunbetuiger van Wilders te zijn, vindt de vergelijking van Wilders tussen de Koran en Mein Kampf juist. ''De Koran is erger dan Mein Kampf, want Mein Kampf is een politiek boek en de Koran is een vermenging van politiek een religie.''

Personen en organisaties die zeggen schade te hebben geleden door uitlatingen van Wilders, vragen de rechtbank overwegend om symbolische schadevergoedingen van 1 euro.

Komende dinsdag is de eerstvolgende zittingsdag; dan komen de officieren van justitie met hun eis. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden