OM: er was géén bemoeienis politiek met zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zelfstandig de beslissing genomen om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen vanwege diens uitspraken over Marokkanen.

ANP
Geert Wilders in de rechtbank van het Justitieel Complex Schiphol voor de hervatting in het proces tegen hem op 30 november jl. Beeld ANP
Geert Wilders in de rechtbank van het Justitieel Complex Schiphol voor de hervatting in het proces tegen hem op 30 november jl.Beeld ANP

De toenmalige minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten is daarover ingelicht, maar dat is normaal in gevoelige zaken. Van politieke druk Wilders voor de strafrechter te brengen is geen sprake geweest, aldus de advocaat-generaal vrijdag. "Er heeft niemand aan ons bureau gestaan.''

Hij reageerde op een uitvoerig betoog van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops, eerder deze week. Wilders staat in hoger beroep terecht, nadat de rechtbank hem veroordeelde wegens onder meer groepsbelediging en discriminatie.

Bij een verkiezingsbijeenkomst van de PVV in 2014 beloofde Wilders te zullen zorgen voor 'minder Marokkanen'. Circa 6500 mensen deden aangifte.

Volgens Knoops krijgt Wilders door de politieke druk op het OM geen eerlijk proces. Het gerechtshof zou dat proces daarom voortijdig moeten beëindigen.

Getuigen
Het OM vindt het niet nodig onder anderen Opstelten en voormalig OM-baas Herman Bolhaar als getuige op te roepen, zoals Knoops heeft verzocht.

Ook moet het hof niet meegaan in de wens van de raadsman om allerlei vertrouwelijke, interne communicatie binnen de gelederen van justitie aan het dossier toe te voegen.

Het OM heeft het recht intern te beraadslagen, aldus de advocaat-generaal, zonder het risico te lopen dat die beraadslagingen openbaar worden gemaakt. Het OM verzet zich ook tegen het verzoek van Wilders en zijn advocaat om alle aangevers te horen. Het OM heeft berekend dat die exercitie zes jaar en acht maanden in beslag zou nemen.

Knoops zal vrijdag nog reageren op het het standpunt van het OM.

Verder lezen

Premier Mark Rutte en oud-minister Ivo Opstelten hoeven niet gehoord te worden als getuige in de hogerberoepszaak tegen PVV-leider Geert Wilders in het 'minder-Marokkanen' proces. Dat besloot het hof begin november op verzoeken van Wilders advocaat Geert-Jan Knoops.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden