OM: Endstra wilde groep-Holleeder achter tralies

AMSTERDAM - Willem Endstra legde zijn verklaringen bij de politie niet af om zelf in een goed daglicht te komen.De zogenoemde achterbankgesprekken, waarin de vastgoedman onder meer verklaart dat hij door Willem Holleeder werd afgeperst, waren er uiteindelijk op gericht Holleeder en zijn groep voor lange tijd achter tralies te krijgen. Dan was Endstra zelf van ze af.

Dit betoogden de officieren van justitie donderdag aan het begin van hun requisitoir in de zaak tegen de Heinekenontvoerder en diens medeverdachten. Vrijdag dragen zij het volgende deel van hun betoog voor en waarschijnlijk maandag maken zij hun strafeisen bekend.

Volgens aanklaagster Saskia de Vries waren de verklaringen van Endstra tegenover de politie voor hemzelf belastend. Hij nam dus een risico door te praten en was bang dat hij de boemerang vroeg of laat zou terugkrijgen. Maar de vastgoedhandelaar was banger voor het geweld en de liquidaties die Holleeder en de zijnen zouden plegen en hij was erbij gebaat als zij voor langere tijd naar de gevangenis gestuurd zouden worden.

Volgens De Vries en haar collega Koos Plooij is er geen reden te twijfelen aan wat Endstra heeft verteld. Bovendien lijkt het ze niet aannemelijk dat de man gedurende tien maanden in vijftien gesprekken onwaarheden heeft verteld.

Holleeder en zijn advocaat zijn er volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet in geslaagd de beweringen van Endstra te weerleggen. Holleeder gaat volgens justitie voorbij aan de taaiheid van de vastgoedhandelaar. Het doek viel niet voor Endstra door publicaties in de media, zoals de verdachte betoogt. Dat gebeurde later wel, maar dan door de omvangrijke afpersingen, aldus de aanklagers.

Ook de anonieme getuige Y die de verdediging door de rechtbank heeft laten horen heeft het tij voor Holleeder niet gekeerd, wat betreft het OM. ''Het verhoor van de getuige was een ontgoocheling'', zei De Vries. Hij kon niets verklaren over de zaken van Willem Endstra, die volgens de verdachte dubieuzer waren dan ze lijken. ''De verdediging is er niet in geslaagd Endstra zwarter te maken dan op grond van het dossier is gerechtvaardigd.''. (ANP)

Dossier Holleeder

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden