OM eist zware straffen en tbs voor moord Hussein en tal van misdrijven

Het OM heeft lange celstraffen én tbs geëist tegen twee mannen die tal van gewelddadige misdrijven zouden hebben gepleegd, waaronder de moord op de Somalische Abdirahman Hussein, die op 7 september 2013 in Zuidoost werd doodgeschoten.

De 31-jarige Abdirahman 'Abdi' Hussein werd op 7 september 2013 doodgeschoten voor de Haardstee in Zuidoost. Hij was hoogstwaarschijnlijk een willekeurig slachtoffer. Beeld Opsporing Verzocht
De 31-jarige Abdirahman 'Abdi' Hussein werd op 7 september 2013 doodgeschoten voor de Haardstee in Zuidoost. Hij was hoogstwaarschijnlijk een willekeurig slachtoffer.Beeld Opsporing Verzocht

De 31-jarige Hussein was op 6 september op de Haardstee in Zuidoost waarschijnlijk de verkeerde man op de verkeerde plaats. Voor de deur van zijn huis werd hij met drie kogels doodgeschoten. De Somaliër, die een inburgeringscursus volgde, had geen vijanden. Volgens het OM wilden Ismaila L. en Jermaine W. in de buurt een ripdeal plegen en was Hussein daar mogelijk getuige van.

Rippen en roven deden L. en W. volgens justitie wel vaker: beide mannen, met dreadlocks en tatoeages, maken deel uit van een groep die een crimineel leven vol wapens, geweld en drugs leidt. Beiden werden al vaak veroordeeld voor geweldzaken.

Feestje
Samen staan ze nu ook terecht voor de ontvoering van een man, die daarbij in zijn gezicht werd gestoken. De illegaal in Nederland verblijvende L. zou bovendien een woningoverval hebben voorbereid, 'een feestje', zoals hij dat zelf noemde.

Het was een 'vuil wapen', een pistool waarmee eerder misdrijven zijn gepleegd, dat L. en W. in beeld bracht voor de moord op Hussein.
Na een gewelddadige overval bij het Amstelstation twee weken na de moord, waarbij een man met een pistool de tanden uit de mond werd geslagen, werd een wapen aangetroffen in de bosjes. Hoewel hij zelf ontkent, is er nogal wat bewijs dat Jermaine W. bij die overval was betrokken: getuigen omschreven hem, hij is te zien op camerabeelden en dna van het slachtoffer zat op zijn kleding.

Vanuit de cel gaf W. bekenden opdracht het wapen te gaan zoeken, voordat de politie het zou vinden. Want dat zou wel eens grote problemen kunnen geven: na analyse bleek dat met dat pistool de dodelijke schoten op Hussein waren gelost.

'Iets goed'
Maar een veel bewijs dat L. en W. het waren die schoten, is er niet. Bekend is dat ze het wapen onderling uitwisselden en dat L. er graag mee op de foto ging. Ze waren die avond in de buurt van het plaats delict en zeiden die dag tegen anderen dat die avond 'iets goeds ging gebeuren'. Na zijn aanhouding zei L. in een afgeluisterd telefoongesprek vanuit het huis van bewaring: 'Ze kunnen niet bewijzen of ik heb geschoten of dat mijn man dat heeft gedaan.'

Volgens L.'s advocaat Nancy Dekens besprak haar cliënt slechts het dossier. Er is geen bewijs dat beide mannen op het plaats delict waren. Getuigen kunnen niets zeggen over het signalement van de daders. Ook de foto's met het pistool bewijzen nog niet dat de mannen hebben geschoten, meent Dekens. Zij wil daarvoor vrijspraak. De rol van L. bij de ontvoering vindt zij onvoldoende duidelijk.

Twee miljoen
Het 'vuile' pistool bleek na analyse óók het wapen waarmee begin september drie Dominicaanse mannen waren neergeschoten bij een woningoverval op de Groesbeekdreef. Een van hen overleefde het ternauwernood. In afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat de groep gemaskerde overvallers binnen 'twee miljoen cash' hoopte te vinden. Het was misgegaan en ene 'rasta' zou hebben geschoten. Daarmee zou Jermaine W. bedoeld zijn. Hem wordt ook drievoudige poging tot gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd.

W. belandde tijdens zijn detentie ook nog in een gevecht met gevangenisbewaarders, door een personeelslid omschreven als 'het heftigste incident dat ik in twintig jaar heb meegemaakt'.

L. werd al vaker veroordeeld voor overvallen en huiselijk geweld tegen zijn vriendin (overigens een voormalig gevangenisbewaarder). Ook W. heeft een flink strafblad, met onder andere een poging doodslag. Als tiener kreeg hij al eens een PIJ-maatregel opgelegd, een soort jeugd-tbs. W. moet van de officier 22 jaar celstraf krijgen, L. 15 jaar. Zij eiste ook tbs, gezien de gewelddadige voorgeschiedenis van beide verdachten de door psychologen vermoede stoornissen. 'Het is onwenselijk als deze verdachten onbehandeld in de samenleving terugkeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden