OM eist werkstraf voor Ajaxfan om Vermeerpop

Ferdi T. wilde 'lollig doen' door een opblaaspop van Kenneth Vermeer over de reling te hangen tijdens Ajax - Feyenoord. Het OM eiste tachtig uur werkstraf, waarvan veertig uur voorwaardelijk.

Maarten van Dun
De bewuste Vermeerpop, die 7 februari over de reling van vak 410 werd gehangen. Beeld anp
De bewuste Vermeerpop, die 7 februari over de reling van vak 410 werd gehangen.Beeld anp

De aanklager vroeg de rechtbank in Amsterdam woensdag daarnaast de man een gebiedsverbod van drie jaar voor de Amsterdam Arena op te leggen.

Het kwam er wat schoorvoetend uit, woensdagochtend. "Eh, ja, het is niet prettig natuurlijk," zei Ferdi T. (27) uit Wageningen nerveus nadat de rechter hem vroeg of hij begreep dat Vermeer zich gekrenkt had gevoeld door de opblaaspop.

Geen weloverwogen plan
Donkerkleurig, met een touw om de nek en een t-shirt aan met daarop 'NSB'. Zeker twintig minuten lang bungelde de pop in het stadion. "Je ziet jezelf hangen," zei Vermeer na de wedstrijd. "Dat het onsmakelijk en verwerpelijk was zie ik nu ook wel in," aldus Ferdi T. tegenover de rechtbank.

"Er is een pop over de reling gegaan en dat heb ik gedaan," erkende T., een grote, gezette grondwerker met gemillimeterd haar.

Een weloverwogen plan zat daar niet achter, het was eerder een impulsieve actie, volgens T. "Ik zag de pop in het stadion liggen en toen heb ik hem gepakt. Ik weet niet hoe dat ding het stadion is ingekomen."

'Ongeloofwaardig'
Naar eigen zeggen trok T. de pop terug zodra hij op zijn telefoon foto's ontving van vrienden elders in het stadion. "Op die foto's zag ik pas dat er 'NSB' op het shirt van de pop stond. Dat zou belediging kunnen zijn natuurlijk, dus haalde ik hem weg."

Volgens officier van justitie Rob Kloos is het onzin dat T. niet wist wat er op de pop stond. Hij zag 'een georkestreerde daad': "De stelling dat T. geen opzet had om Vermeer te bedreigen is volstrekt ongeloofwaardig. Het schokkende beeld laat geen ruimte voor excuus. Het is een snoeiharde bedreiging."

Niet vrezen
Volgens Kloos kan niet worden bewezen dat ook T., die al sinds zijn vijftiende regelmatig bij Ajax komt, meedeed toen het hele supportersvak teksten als 'hoerenjong' naar Vermeer riep. Wel zou hij medeverantwoordelijk zijn voor het spandoek 'Kenneth Vermeer, van godenzoon naar hoerenzoon.'

T.'s advocaat Sicco Wester stelde dat van bedreiging geen sprake was, omdat Vermeer niet werkelijk hoefde te vrezen dat iemand hem zou opknopen. Bovendien, zei Wester, was 'het touw om de nek slechts ter bevestiging en had het niet de uiterlijke kenmerken van een strop'.

Officier van justitie Kloos: "Hiermee probeert de verdediging recht te praten wat krom is. Hij hing niet aan zijn voet, of aan zijn middel. Hij hing aan zijn nek."

Geen excuses
T. wist zelf eigenlijk niet wat voor straf hij verdiende. Van Ajax kreeg hij al een stadionverbod van drie jaar opgelegd. "Dat doet pijn aan je Ajax-hart natuurlijk."

De club zelf kreeg ook straf, onder meer een boete van 10.000 euro, omdat de KVNB vond dat Ajax eerder had moeten reageren toen de Vermeerpop werd opgehangen.

Had T. zijn excuses nog aangeboden aan Vermeer, wilde de rechter weten. T.: "Nee, dat heb ik tot op de dag van vandaag niet gedaan."

Lees de analyse: Vermeerpop ophangen: grapje of serieuze doodsbedreiging? [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden