Update

OM eist werkstraf tegen 'spionerende' agent

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft woensdag 240 uur werkstraf geëist tegen de 39-jarige oud-agent Ré L. Justitie verdenkt hem van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

De oud-agent van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond zou van februari 2006 tot in maart 2008 informatie uit politiesystemen hebben doorgegeven aan een contact bij de Marokkaanse ambassade. Omdat L. Marokko geen staatsgeheime informatie heeft geleverd, draait de zaak niet om ''echte spionage'', zoals de officier van justitie het noemde.

Zijn contactpersoon zou de tweede man op de Marokkaanse ambassade zijn geweest. Aan hem gaf L. informatie over een vastgoedhandelaar die in Marokko wilde investeren, aldus het OM. Ook zou hij het toenmalige Tweede-Kamerlid Ali Lazrak hebben nagetrokken in de systemen. Lazrak heeft zelf tegenover de politie verklaard dat de interesse van Marokko zou kunnen voortvloeien uit het feit dat hij programmadirecteur kon worden bij een commerciële omroep.

De zaak kwam aan het licht, nadat de inlichtingendienst AIVD in het voorjaar van 2008 een tip had gekregen. Aanvankelijk leek de agent weg te komen met strafontslag. Later begon de Rijksrecherche alsnog een onderzoek, dat uitmondde in vervolging. L. is inmiddels werkzaam als bouwvakker.

L. betwist de feiten niet. Hij zou onder druk van Marokko hebben gespioneerd. Ook zijn familie is onder druk gezet, zo verklaarde hij. Op een reis naar Marokko in 2005 zou hij bij het in- en uitreizen ''onmenselijk'' zijn behandeld. Daarop ging hij naar de ambassade om een klacht in te dienen. De tweede man beloofde de problemen op te lossen, maar wilde daarvoor in ruil informatie hebben. Aanvankelijk zou L. dat hebben geweigerd, maar hij zou onder de druk zijn bezweken.

In de Haagse rechtszaal was de vroegere agent erg emotioneel en toonde hij berouw over zijn handelingen. Hij kon niet meer terug, toen hij de eerste keer informatie had geleverd. ''Toen hadden ze me klem. Ik kon niet meer terug. Ik had er heel veel moeite mee. Het deed me zeer om mensen onder ogen te komen. Het voelde echt niet goed. Maar ik heb er absoluut geen geld voor gehad'', zei L.

De zaak leidde in september 2008 tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken stuurde twee Marokkaanse diplomaten weg. De Tweede Kamer uitte grote zorgen over de invloed die het Afrikaanse land zou uitoefenen op landgenoten in Nederland.

Het Openbaar Ministerie acht niet bewezen dat de man geld heeft aangenomen in ruil voor de informatie. Wel zou hij een betere behandeling hebben gekregen bij de douane in Marokko en zou het hem bij diverse projecten daar wat makkelijker zijn gemaakt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. (ANP)

ANP Beeld
ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden