Update

OM eist weer 12 jaar tegen Sietske H.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep vandaag opnieuw 12 jaar cel geëist tegen Sietske H. uit het Friese Nij Beets wegens één keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord.

ANP/Redactie
Sietske H. voor de rechtbank in Leeuwarden. © ANP Beeld
Sietske H. voor de rechtbank in Leeuwarden. © ANP

Het OM stelde dat de zaak van de babymoorden 'bijzonder onbevredigend en teleurstellend' is verlopen, omdat de waarom-vraag nog steeds onvoldoende is beantwoord. 'Sietske H. heeft door haar weigering mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum ons geen blik in haar persoonlijkheid gegund.'

Onterecht
H. ging in hoger beroep omdat zij het onterecht vindt dat zij tot 12 jaar cel is veroordeeld voor één keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord. 'Ik ben nooit van tevoren bezig geweest met de vraag wat ik met de kindjes zou doen', zei ze vandaag.

'Ik snap wel dat ik straf moet krijgen, maar een lagere straf', zei de 27-jarige vrouw geëmotioneerd bij aanvang van de rechtszitting. Volgens haar was er geen sprake van voorbedachte rade en zou hooguit een straf voor vier keer kinderdoodslag op zijn plaats zijn.

Tijdens het hoger beroep vandaag werd duidelijk dat Sietske H. bij één van haar gedode baby's een T-shirt in het mondje gedrukt met de opdruk 'Het is allemaal mijn schuld'. Het kindje kwam door verstikking om het leven. H. had het shirt gekregen van haar stamkroeg De Brêge in haar woonplaats. Er zat volgens haar geen symboliek achter. Voorzitter Willem Foppen van de strafkamer noemde het 'een bizar detail'.

Niet meer kindjes
Het gerechtshof in Leeuwarden vindt het 'heel moeilijk voorstelbaar' dat een vrouw niet meer weet wanneer en hoe ze voor het eerst is bevallen. Dat zei een verbaasde voorzitter Willem Foppen van de strafkamer. De vrouw zegt nog steeds dat ze zich heel weinig kan herinneren. 'Als je je zo weinig kunt herinneren, zijn er dan wel vier dode kindjes of zijn er nog meer?' vroeg de voorzitter. Sietske H. antwoordde dat er niet meer dan vier kindjes zijn geweest.

Kleine kans
De kans is klein dat een voldragen kind aan het einde van een gezonde zwangerschap overlijdt. 'Mits het kind geen aangeboren afwijkingen heeft, gebeurt het één tot twee keer per 1000 zwangerschappen', verklaarde professor Paul van den Berg voor het gerechtshof.

Van den Berg, hoofd van de afdeling verloskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen, was door het hof opgeroepen als deskundige in het hoger beroep over de babymoorden in Nij Beets. De advocate van Sietske H. betwijfelt of de eerste twee kindjes levend ter wereld zijn gekomen. Van den Berg zei dat vooral aan de huid van een kindje 'heel snel en heel duidelijk' te zien is dat het dood is geboren.

Volgens Van den Berg heeft de psychische situatie van een vrouw geen invloed op de lichamelijke gevolgen die met een zwangerschap gepaard gaan. 'Een zwangerschap kan worden verdoezeld, maar de geest kan de groei van de baarmoeder niet remmen. Er is niks wat sneller wat groeit dan een zwangerschap. Een zwangerschap is onloochenbaar.'

Harteloze seriemoordenaar of in geestelijke nood?
Van Sietske H. bestaan twee heel verschillende beelden. De vraag is wie Sietske werkelijk is, aldus voorzitter Willem Foppen van de strafkamer bij het hof in Leeuwarden. 'Is Sietske H. de harteloze seriemoordenaar die kil, koel en berekenend te werk ging? Of is zij een vrouw in enorme geestelijke nood, die alleen, op haar knieën bevalt, met haar hoofd in een kussen? Daar krijg je het koud van', aldus de voorzitter van de strafkamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden