OM eist volwassen straf voor jeugdige overvallers

Het OM wil dat twee Amsterdamse jongemannen, die door de rechtbank als minderjarigen werden gestraft, in hoger beroep volgens het volwassenenrecht forse straffen krijgen voor overvallen en een gijzeling. Het OM eist in hoger beroep tot 7 jaar cel en TBS. Eén van de verdachten raakte invalide door een politiekogel.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

Sheldon V. en Stephan T. waren zestien en zeventien jaar oud toen ze overvallen pleegden in op supermarkten en cafetaria in Amsterdam. Maar in Nieuw-Vennep ging het mis: in mei 2013 liep een beroving van een snackbar uit op een gijzeling, toen de twee op de vlucht een woning binnendrongen en het aanwezige gezin gijzelden. Toen de politie arriveerde, zag een agent het gevaar van de situatie en schoot. Hij trof Sheldon V. in de schouder, die daardoor een dwarslaesie opliep. Hij zal de rest van zijn leven in een rolstoel moeten doorbrengen.

De rechtbank besloot beide jongens eerder volgens het strafrecht voor minderjarigen te berechten, wat betekende dat de jongens relatief milde straffen kregen: Stephan T. werd veroordeeld tot 2 jaar jeugddetentie en een PIJ-maatregel (ook wel bekend als jeugd-TBS). Sheldon kwam vrij, omdat de rechtbank het onmenselijk vond om een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De uitspraak van de rechtbank werd uitvoerig gemotiveerd.

Brutaal en koelbloedig
Het OM ging in beroep, omdat zij vindt dat de jongens vanwege de ernst van hun misdrijven als volwassenen moeten worden berecht, zoals de officier van justitie eerder al betoogde bij de rechtbank. 'Het gaat om buitengewoon ernstige feiten die grote impact hebben gehad op de slachtoffers en de samenleving hebben gehad. Het handelen van de verdachten was brutaal en koelbloedig. Niets en niemand ontziend, gedreven door eigen materieel gewin,' aldus het OM in het requisitoir.

Het OM eist dezelfde straf die het eerder de rechtbank vroeg op te leggen: zeven jaar cel en TBS voor Sheldon V. en vier jaar gevangenisstraf voor Stephan T. Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden