OM eist vijf jaar cel in zedenzaak Cheider-school

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de van misbruik op scholengemeenschap Cheider in Buitenveldert verdachte leraar Ephraïm S.

De Cheiderschool in Buitenveldert, waar S. les gaf. Beeld anp
De Cheiderschool in Buitenveldert, waar S. les gaf.Beeld anp

Het OM acht seksueel misbruik bewezen bij vier van de zes leerlingen die aangifte tegen hem hebben gedaan.

De eis is onvoorwaardelijk, verzwarende omstandigheden zijn volgens Jusitie dat S. zich niet beschikbaar houdt voor psychologisch onderzoek en daardoor niet behandeld kan worden voor zijn vermeende pedoseksuele gevoelens.

"Pedofiele gevoelens gaan niet vanzelf over. Als dat niet behandeld wordt is er groot gevaar voor herhaling."

Het misbruik op de orthodox joodse school Cheider in Buitenveldert vond langdurig plaats, volgens een leerling tot de dag van de schorsing in juni van 2012. Twee kinderen hebben ook pijn geleden door het misbruik. Volgens het OM was er sprake van binnendringen, een strafverzwarend element.

Recidive
Volgens het OM is de eis van vijf jaar cel fors omdat de kans op herhaling groot wordt geacht. Na zijn vrijlating mag Ephraïm S. zijn beroep van leraar vijf jaar lang niet mag uitoefenen. S. zit vast sinds zijn uitlevering naar Nederland, in november van 2016.

Dinsdag verklaarden twee deskundigen dat er vraagtekens waren te plaatsen bij de verklaringen van de zes slachtoffers. Maar woensdag pareerde het OM die redenering.

"Een kind heeft het misbruik zelf gemeld, uit zichzelf, terwijl het nog gaande was. Dat draagt bij aan de betrouwbaarheid van de verklaringen." Ook zouden er opvallende gelijkenissen zijn in de antwoorden van de kinderen over de aard van het misbruik.

Gotspe
Een getuige-deskundige die door de advocaten van Ephraïm S. was opgeroepen, en die naar eigen zeggen 'geen enkele aanwijzing zag voor seksueel misbruik', werd door het OM van tafel geveegd.

"Haar conclusies bestempelen wij als een gotspe. Zij heeft zich hiermee gediskwalificeerd als getuige-deskundige."

S. ontkent en stelt dat hij zich hoogstens schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden