Update

OM eist twintig jaar cel in zaak-Milica van Doorn

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen Hüseyin A. (48) voor de verkrachting van en doodslag op de 19-jarige Milica van Doorn.

Milica van Doorn Beeld anp
Milica van DoornBeeld anp

A. heeft vanaf het begin van het proces verklaard onschuldig te zijn. Hij heeft gezegd dat hij een seksuele relatie had met Van Doorn. Dat zou volgens hem de reden zijn dat zijn sperma in haar lichaam werd gevonden.

Hüseyin A. ''is van meet af aan bezig geweest met het verzinnen van leugenachtige scenario's'', aldus het OM. ''Uit niets blijkt enig berouw. Het komt niet in hem op om het echte verhaal te vertellen. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid, ook niet na 26 jaar. De nabestaanden van Milica hebben daardoor nog altijd geen antwoord op de vele vragen die bij hen leven.''

De doodslag die het OM bewezen acht is een zogeheten gekwalificeerde doodslag: A. heeft het slachtoffer gedood om de verkrachting te verhullen. Volgens het OM is er ''excessief geweld'' op het slachtoffer toegepast. De vrouw was op meerdere plaatsen gestoken en haar keel was doorgesneden. Uit verwondingen blijkt dat zij zich hevig heeft verzet.

''Milica moet de laatste momenten van haar leven ongelooflijk bang zijn geweest en hebben geweten dat haar laatste uur had geslagen", aldus het OM.

Van Doorn was tijdens de bewuste nacht van een feestje op weg naar huis. Het lichaam van Van Doorn werd op 8 juni 1992 gevonden in de vijver van de Sint Jozefkerk in Zaandam. De zaak bleef lang onopgelost.

Vorig jaar leidde een dna-verwantschapsonderzoek de politie naar A.

Lees ook: Forensisch onderzoeker over dna-hit Milica van Doorn: 'Koude rillingen'

''Onvoldoende bewijs in zaak-Milica''

Het bewijs dat Hüseyin A. de 19-jarige Milica van Doorn heeft verkracht en gedood, is niet geleverd. De verklaring dat A. in 1992 een relatie heeft gehad met Van Doorn kan niet zomaar ''terzijde worden geschoven'', betoogde zijn advocaat Tom van Assendelft de Coningh woensdag in zijn pleidooi.

Kort daarvoor had het Openbaar Ministerie twintig jaar cel tegen A. geëist. Aan het slot van het proces herhaalde A. dat hij onschuldig is. ''Ik heb haar niet verkracht of vermoord.''

A. kwam afgelopen maandag voor het eerst met de verklaring dat hij een kortstondige seksuele relatie met Van Doorn heeft gehad. Daags voor haar gewelddadige dood zou hij voor het laatst seks met de vrouw hebben gehad. Dat verklaart volgens A. en zijn advocaat dat in het slachtoffer spermasporen van A. zijn gevonden. Er is volgens Van Assendelft op zijn minst sprake van ''gerede twijfel'' en de rechtbank moet A. daarom vrijspreken.

Ongeloofwaardig
Het OM vindt de verklaring over de relatie ongeloofwaardig. De raadsman betoogde tevens dat de feiten zijn verjaard en dat de vervolging van A. daarom niet geldig is. Het OM bestrijdt ook die stelling. De verjaring is tegengehouden door een opdracht van de rechter-commissaris een telefoon van een verdachte af te luisteren, aldus het OM. Van Assendelft vindt dat A. geen eerlijk proces heeft gehad, omdat mogelijk ontlastende sporen niet zouden zijn onderzocht.

De rechtbank doet uitspraak op 11 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden