OM eist twee jaar cel, maar Adil A. heeft al levenslang

Justitie eist twee jaar cel voor Amsterdammer Adil A. (29) vanwege de mislukte ontvoering van een Haagse crimineel en een poging een motoragent dood te rijden. Hoogst opmerkelijk: de wet staat een nieuwe straf niet toe omdat A. al levenslang heeft voor de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt eind 2012.

Paul Vugts
Adil A. kan zijn straf niet krijgen omdat hij al levenslang heeft voor de schietpartij in de Staatsliedenbuurt Beeld Maarten Brante
Adil A. kan zijn straf niet krijgen omdat hij al levenslang heeft voor de schietpartij in de StaatsliedenbuurtBeeld Maarten Brante

Het gerechtshof in Den Haag staat voor een uniek vraagstuk. Een verdachte mag niet extra zwaar worden gestraft doordat verschillende strafzaken afzonderlijk van elkaar worden behandeld. Daarom is het wettig gezien onmogelijk Adil A. nog een straf op te leggen in een ontvoeringszaak uit oktober 2012, nu hij al levenslang heeft gekregen voor de dubbele liquidatie plus drievoudige poging tot moord in de Staatsliedenbuurt in
december 2012.

Alleen als die levenslange straf voor die liquidatiezaak in hoger beroep wordt doorgehaald, kan hij alsnog een straf voor de ontvoeringszaak krijgen. Maar het hoger beroep in die Amsterdamse zaak begint pas eind dit jaar en de uitspraak in de Haagse zaak staat al op 7 juni gepland.

Het gerechtshof weigert laatstgenoemd arrest uit te stellen, zoals justitie wil. Dus staat het levenslang uit de eerste ronde zeker nog en is een extra straf onmogelijk.

Zie hier de kwestie waarover woensdag urenlang was gedebatteerd, waarna het Openbaar Ministerie tóch twee jaar cel vorderde, wat dus eigenlijk niet kan.

Aanklager Rob Schoute vindt de misdrijven uit de Haagse zaak zo ernstig dat hij het kennelijk niet over zijn hart kan verkrijgen slechts een 'schuldigverklaring zonder straf' te vragen.

Het gaat inderdaad niet om een bagatel. Daarover zijn de partijen het eens.

Grof geweld
In de avond van 13 oktober 2012 probeerde een groepje mannen de Haagse drugshandelaar Mohammed M., lokaal bekend als 'Bruce', met grof geweld een gehuurde Seat Ibiza in te dwingen. M. kreeg vele klappen - ook op zijn hoofd, ook met een vuurwapen - maar bleef zich verzetten. Zijn belagers vluchtten in de Seat (en mogelijk een andere auto).

Kort daarna wilde een motoragent die Seat, die richting Amsterdam reed, vanwege verkeersovertredingen aanhouden ter hoogte van Leiden. De bestuurder zette de auto aan de kant, de motoragent stopte achter hem. Ineens reed de Seat hard achteruit en ramde de motor.

De agent viel en vuurde twee schoten af, maar miste. Hij overleefde door geluk. De bestuurder van de Seat gaf vervolgens weer gas en klapte op de auto waarin een getuige net was gestopt. Hij rende de Seat uit, de berm in, door bosjes, zwom een sloot over en ontkwam.

2

Het OM eist twee jaar cel voor Adil A. voor poging tot ontvoering en een poging een motoragent dood te rijden.

Op de Seat zat bloed van Mohammed M., het doelwit van de ontvoering. Justitie is ervan overtuigd dat Adil A. de Seat bestuurde - en M. kort tevoren samen met de anderen had belaagd.

Van A. zaten negen dna-sporen op de airbag die uit het stuur van de Seat was gekomen, zijn bloed zat op een dorpel en op de bestuurdersstoel was een telefoon achtergebleven die op grond van uitvoerig onderzoek en een getuigenis van een beweerde vriendin aan hem wordt toegeschreven.

'Struisvogeleis'
Nadat de rechtbank Adil A. in 2014 ­had vrijgesproken, vorderde advocaat-­generaal Schoute in hoger beroep nu alsnog twee jaar cel, voornamelijk op grond van een extra rapportage van het Nederlands Forensisch Instituut over het dna en een nieuwe getuigenis.

Advocaat Juriaan de Vries vroeg opnieuw om integrale vrijspraak omdat hij nog steeds niet bewezen vindt dat Adil A. de man in de Seat moet zijn geweest. Bovenal sprak hij van 'een struisvogeleis' van de aanklager, omdat het gerechtshof nu eenmaal geen straf kán opleggen vanwege A.'s levenslang. "Daar hebben we het nou net een groot gedeelte van de dag over gehad!"

Het gerechtshof zal als gezegd op 7 juni oordelen. De aanvang van het hoger beroep in de strafzaak over de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt staat voor oktober op de agenda. Waarin in die zaak een arrest is te verwachten, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden