OM eist twaalf jaar voor verkrachtingen in Amsterdam

Officier van justitie Nicole Smits eist twaalf jaar cel voor de 35-jarige Marokkaan Mustafa A. die volgens haar begin vorig jaar drie jonge vrouwen met grof geweld verkrachtte in Amsterdam.

De H.J.E. Wenckebachweg in Oost, waar de eerste verkrachting plaatsvond. Beeld Mats van Soolingen
De H.J.E. Wenckebachweg in Oost, waar de eerste verkrachting plaatsvond.Beeld Mats van Soolingen

De 'buitengewoon vernederende' verkrachtingen die de slachtoffers van 20 tot 24 jaar hebben moeten ondergaan bepalen nog altijd hun levens en behoren tot 'de ernstigste misdrijven die ons wetboek van strafrecht kent'. De sinds 2008 illegaal in Nederland verblijvende verdachte heeft 'geen enkel respect' opgebracht voor de slachtoffers, betoogde Smits in haar requisitoir.

Hun dierbaren lijden ook nog altijd zwaar onder het gebeurde. "Dat je dochter 's nachts de bosjes in wordt gesleurd of in een lift wordt verkracht is een nachtmerrie voor elke ouder."

Vooral de verklaringen van de slachtoffers en getuigen en de match van het dna van A. met het op alle drie de slachtoffers en hun kleding gevonden materiaal, vormen sterk bewijs. Dat hij geen Nederlands zou spreken, wordt weersproken door verscheidene getuigen die dat los van elkaar verklaren.

Geestesstoornis
Mogelijk lijdt A. aan een geestesstoornis, maar daarvoor zijn ook contra-indicaties. Een in de rechtszaal verhoorde psychiater en psycholoog van het Pieter Baan Centrum denken dat hij ernstige stoornissen simuleert. Ze konden geen gedragsstoornis vaststellen. Daardoor is dwangbehandeling niet mogelijk. Een lange gevangenisstraf is daarom de enige manier om de maatschappij tegen hem te beschermen.

"Het probleem van het simuleren speelt in dit dossier op de voorgrond. Het niet spreken van de Nederlandse taal en strompelen, maakt het onmogelijk zijn houding op de zitting op waarde te kunnen schatten." A. 'leek te doen waar hij zin in had' toen hij de vrouwen verkrachtte.

'Niet optimaal'
Advocaat Joost Veltheer vraagt de rechtbank A. vrij te spreken van twee van de drie verkrachtingen. "Op basis van het dna kan slechts geconcludeerd worden dat er contact is geweest, maar de geweldshandelingen en het seksueel binnendringen staan niet vast." Wat de derde zaak betreft, 'refereert' hij zich 'aan het oordeel van de rechtbank'.

Veltheer vindt dat de officier van justitie 'ten onrechte voorbijgaat' aan de 'in elk geval niet optimale situatie' waarin zijn cliënt verkeert. "Het is erg gemakkelijk te zeggen dat hij geen verantwoordelijkheid wenst te nemen voor de feiten." De raadsman hoopt dat de rechtbank, áls die A. veroordeelt, voor een veel lagere straf kiest dan geëist. De rechtbank doet op 4 juli uitspraak.

Lees ook: 'Niemand zal begrijpen wat die nacht is gebeurd, behalve hij en ik'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden