Nieuws

OM eist tot bijna 8 jaar tegen 2 Syriëgangers

Het Openbaar Ministerie wil dat de veronderstelde jihadist Oussama A. (24) uit Utrecht een celstraf krijgt van zeven jaar en acht maanden. Tegen Reda N. (24) uit Leiden is de strafeis zeven jaar cel.

Justitieel Complex Schiphol. Beeld ANP
Justitieel Complex Schiphol.Beeld ANP

De aanklagers beschuldigen de twee van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en Irak en het voorbereiden en bevorderen van terroristische misdrijven tussen 2014 en 2016. De verdachten verbleven niet samen in het buitenland.

De strafeis tegen A. is acht maanden hoger, omdat hij volgens het OM op een foto lachend heeft geposeerd met een gekruisigd persoon. De aanklagers beschouwen dat als een oorlogsmisdaad. Het is de eerste keer dat een Syriëganger daarvoor in Nederland wordt vervolgd. Het OM betrok in de strafeis voor N. het (onsuccesvol) ronselen van twee bekenden.

A. gaf toe dat hij op de foto stond, maar verklaarde spijt te hebben. Hij zei onder druk te hebben geposeerd, om zich te bewijzen als moslim. Hij ontkende dat hij deze foto zelf had verspreid of openbaar had gemaakt. A. zou volgens het OM daarnaast nog twee andere foto’s hebben verspreid waarop twee gedode slachtoffers staan. Op één van de foto’s houdt een IS’er het afgehakte hoofd van een vrouw vast. Dat zijn ernstige vernederingen waaruit de volstrekte minachting voor deze mensen blijkt, aldus justitie.

Zowel A. als N. ontkent stellig te hebben gevochten. Beiden beweerden maandag tegenover de rechtbank Den Haag dat ze in het ziekenhuis mensen verzorgden, onder meer in Raqqa. De aanklagers vinden deze beweringen volstrekt ongeloofwaardig, gezien alle verklaringen en andere bewijzen in het dossier. Ook hun uitleg dat ze probeerden uit Syrië weg te komen en slechts voor de schijn positief waren over IS, veegden de aanklagers van tafel. De verdachten houden vol dat de bewijzen niet kloppen. ‘99 procent was onzin’, aldus A.

De twee kregen in Turkije al zes jaar cel opgelegd wegens terrorisme. In afwachting van het hoger beroep kwamen ze naar Nederland. Van de op te leggen straf moet wel het voorarrest in Turkije en Nederland dat 2,5 jaar duurde, worden afgehaald. De aanklagers stellen dat ze bevoegd zijn om het tweetal ondanks de eerdere veroordeling in Turkije toch in Nederland te vervolgen.

Dinsdag komt hun advocaat met zijn pleidooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden