OM eist tot 26 jaar voor liquidatie Hakim Changachi

Justitie wil 26 jaar cel voor Amsterdammers Ferrel T. (32) en Guyno O. (26) voor het door een blunder liquideren van Hakim Changachi én het organiseren van de (verijdelde) liquidatie van het daadwerkelijke doelwit Khalid H. twee dagen daarna, in januari 2017 in Utrecht-Overvecht.

ANP
Rechtbanktekening van de inleidende zitting in de zaak tegen de mannen die worden verdacht van de moord op Hakim Changachi Beeld anp
Rechtbanktekening van de inleidende zitting in de zaak tegen de mannen die worden verdacht van de moord op Hakim ChangachiBeeld anp

Amsterdammer Marciano D. (27) moet van de aanklagers 12 jaar cel krijgen voor het samen met Jerrel Z. (26) voorbereiden van die poging Khalid H. dood te schieten. Tegen Jerrel Z. is vorige week al 8 jaar geëist.

Volgens justitie zijn de jonge mannen 'wreed en meedogenloos' bezig geweest met de liquidaties.

Over Ferrel T. en Guyno O. zeiden de aanklagers maandag in hun requisitoir: "Wij hebben het hier over twee mannen die bereid zijn eerst iemand neer te schieten en vervolgens binnen 48 uur alsnog anderen aan te sturen zodat de juiste persoon alsnog wordt geliquideerd."

Het duo 'had' ook bij die tweede liquidatiepoging 'de volledige regie'."

Voor een paar duizend euro worden mensen neergeknald. Zoals Jerrel Z. heeft verklaard: ik dacht alleen maar aan het geld. Marciano D., Guyno O. en Ferrel T. zijn van die personen die zich voor een dergelijke klus lenen. Zij denken niet na over wie zij neer gaan schieten, waarom en of zij de juiste hebben. Zeer meedogenloos en puur uit geldelijk gewin."

De moord op Hakim Changachi, in het portiek van de flat in Utrecht-Overvecht waar zowel hij als zijn vriend Khalid H. woonde, is volgens justitie gepleegd door Ferrel T. en Guyno O. Amsterdammer Justin Jap Tjong bestuurde de vluchtauto. Hij is vervolgens volgens cruciale getuigen ook gedwongen als 'spotter' de liquidatie van Khalid H. voor te bereiden. Dat hij vervolgens op het laatste moment afhaakte, moet volgens de getuigen en volgens justitie de reden zijn geweest dat hij op 31 januari 2017 zelf is vermoord in Amsterdam-Osdorp (zie kader).

Omdat Ferrel T. en Guyno O. mogelijk rond de moord op Hakim Changachi waren gezien, werden Marciano D. en Jerrel Z. volgens justitie inderhaast geworven voor de uitvoering van die moord.

De rechtbank doet uitspraak op 27 maart.

Lees ook: Inmiddels 11 man vast in onderzoek naar Ridouan Taghi

Jap Tjong

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat er van uit dat Ferrel T. en Guyno O. ook de hand hebben gehad in de liquidatie van Amsterdammer Justin Jap Tjong op 31 januari 2017 in Amsterdam-Osdorp."

Zij worden daarvoor nog niet vervolgd, maar het OM behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor dat op een later moment wel te doen," zeiden de aanklagers maandag.

Jap Tjong moet zijn vermoord omdat hij was afgehaakt in de aanloop naar de (verijdelde) liquidatie van Khalid H. op 14 januari 2017.

Jap Tjong zat diep in de geldproblemen en was volgens zijn vriendin en andere naasten doodsbang in de periode rond de moord op Hakim Changachi (12 januari 2017) en de voorbereiding van de liquidatie van het daadwerkelijke doelwit Khalid H.

Hij vertelde een familielid kort voor zijn dood dat hij als 'driver' (chauffeur) én 'spotter' (verkenner) betrokken was geweest bij de liquidatie van Changachi, die Guyno O. en Ferrel T. uiteindelijk pleegde. Hij zei onder druk te zijn gezet de liquidatie van Khalid 'Imo' H. alsnog te plegen, maar had dat uiteindelijk geweigerd.

Vervolgens zouden Ferrel T. en Guyno O. op Jap Tjong zijn gaan jagen. Die was kort voor zijn dood in paniek en liet zijn vriendin in tranen weten dat hij zijn relatie met haar moest verbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden