OM eist tot 17 jaar voor voorbereiden liquidaties en bezit wapenarsenaal

Het Openbaar Ministerie eist in de megazaak 26Koper celstraffen tot 17 jaar tegen de tien verdachten van het voorbereiden van liquidaties en het bezit van een enorm wapenarsenaal dat in juli vorig jaar is gevonden in (vooral) twee opslagboxen in Nieuwegein.

Paul Vugts
Rechtbanktekening van donderdag 22 september met (vnl.) Zakaria S., Werner E., Ayyoub Y., Mario R., Jaouad W., Levi B., Toufik S. en Mourad B. Beeld anp
Rechtbanktekening van donderdag 22 september met (vnl.) Zakaria S., Werner E., Ayyoub Y., Mario R., Jaouad W., Levi B., Toufik S. en Mourad B.Beeld anp

Hoofdverdachte Jaouad 'Joey' W. moet van justitie 17 jaar de cel in. Tegen drie van zijn medeverdachten vordert justitie 16 jaar, tegen een vijfde verdachte 14 jaar en tegen de vijf anderen lagere straffen.

Officieren van justitie Koos Plooij en Henk Mous zien volop bewijs dat de 'criminele organisatie' zich liet inhuren om voor andere criminelen liquidaties van hun rivalen voor te bereiden. De verdachten gingen planmatig en zeer professioneel te werk, stelden de aanklagers in hun requisitoir, dat de hele dag besloeg.

Plegers van liquidaties worden, in de woorden van de aanklagers, 'gedreven door macht, haat, geldelijk gewin en de drang te stijgen op de criminele ladder'. "Respect voor het leven van anderen telt niet," zei officier Mous. In dit geval heeft justitie volgens hem net op tijd ingegrepen zodat de moorden niet werden gepleegd, al zijn twee van de acht waarschijnlijke doelwitten van de groep na hun arrestatie alsnog vermoord.

Extra aanwijzingen
De 92 aangetroffen vuurwapens (waaronder 38 automatische wapens), negen scherfgranaten en dertien kogelwerende vesten zijn voor de officieren van justitie het tastbaarste bewijs dat de groep moorden arrangeerde, maar het strafdossier staat in hun visie bol van extra aanwijzingen dat de verdachten een kil opererende groep vormden die onderwereldmoorden voorbereidde.

In afgeluisterde communicatie spreken verdachten in straattaal over moorden. Eigen observatieteams van 'spotters' maakten heimelijk beelden van acht kennelijke doelwitten. Leden van de groep plaatsten peilbakens onder auto's van enkele van die kennelijke doelwitten. De criminelen die kennelijk moesten worden geliquideerd, kwamen uit het drugsmilieu en zaten soms in de wapenhandel.

Twee snelle, gestolen Audi's waarmee de verdachten in de weer waren, waren volgens justitie van een Rotterdamse bende gekocht om bij liquidaties te worden gebruikt. Zeker één van de kennelijke vluchtauto's zou na de moord onderweg in brand worden gestoken, getuige de twee petflessen met brandstof die onder de bestuurdersstoel in één van de bolides lagen.

Pretty Good Privacy
De verdachten gebruikten dure, versleutelde PGP-blackberries (Pretty Good Privacy) om hun communicatie af te schermen. Een deel van die communicatie is alsnog ontcijferd door het Nederlands Forensisch Instituut, wat extra bewijs opleverde.

Bij een verdachte is een administratie gevonden waarin nauwelijks verhuld stond beschreven welke kosten waren gemaakt voor bijvoorbeeld auto's, 'spotters' en 'hitters' (huurmoordenaars, leest justitie); tegenover inkomsten uit kennelijke drugshandel.

Justitie ziet in de in de opslagboxen aangetroffen sporttassen met wapens 'uitruksets' met 'een standaarduitrusting' waarmee moordenaars onmiddellijk op pad konden voor een liquidatie. In elk van de tassen zaten twee automatische wapens, een pistool, een kogelwerend vest en een extra patroonhouder.

'Geen ander doel dan moord'
Dat de verdachten automatische wapens zoals kalasjnikovs hadden met pantserdoorborende munitie en geluiddempers, bewijst voor de aanklagers dat die wapens 'in redelijkheid voor geen ander doel geschikt waren dan voor moord'. Om te dreigen heb je die munitie of die geluiddempers immers niet nodig.

Hoewel de verdachten onderling op een soms 'huiveringwekkende' manier spraken over het plegen van moorden, geven officieren van justitie Plooij en Mous toe dat niet vaststaat dat ze de liquidaties zelf zouden plegen. Ze lijken in elk geval een soort 'afdeling werkvoorbereiding', stelde Plooij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden