OM eist tbs en gevangenisstraf tegen jonge Amsterdamse gijzelnemers

Justitie heeft vanochtend vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 17-jarige jongen, verdacht van gewapende overvallen en een gijzeling. Zijn 18-jarige medeverdachte, die in een rolstoel zit als gevolg van een politiekogel, hoorde zeven jaar gevangenisstraf eisen.

Albert de Lange
null Beeld Ed Oudenaarden
Beeld Ed Oudenaarden

Het Openbaar Ministerie meent dat het tweetal, Stefan T. en Sheldon V., die minderjarig waren tijdens het plegen van de misdrijven, bestraft moeten worden volgens het volwassenen-strafrecht.

De maatschappelijke impact van hun daden, het leed van de slachtoffers en hun eigen 'volwassen' opstelling geven daar aanleiding toe, aldus het OM. Op grond van dezelfde argumenten werd de zaak deze week in openbaarheid behandeld en niet, als te doen gebruikelijk bij zulke jonge verdachten, achter gesloten deuren.

Persoonlijkheidsstoornissen
Alleen de bespreking van hun persoonlijke situatie vond gisteren achter gesloten deuren plaats, maar uit het requisitoir van de officieren van justitie viel vanochtend wel op te maken dat Stefan door alle experts zeer moeilijk behandelbaar wordt geacht, een anti-sociale persoonlijkheid heeft en een sterk pantser. Bij Sheldon is sprake van beperkte ontwikkeling van geestesvermogens. Ze hebben beide niet of nauwelijks meegewerkt aan het politieonderzoek of aan latere psychologische onderzoeken.

Ze hebben vrijwel niets bloot gegeven over drijfveren of gemoedstoestand, waardoor ook nauwelijks een beeld is ontstaan van hun toerekeningsvatbaarheid. Er is geen 'thuissituatie', geen diploma's.

Het misdrijf
Ze overvielen met een lashamer en een pistool, waarmee overigens niet geschoten kon worden, in april en mei vorig jaar een toko, een restaurant, de AH aan de Oostelijke Handelskade en twee snackbars in Nieuw-Vennep. Daar werden ze op 29 mei tijdens hun vlucht achtervolgd door omstanders en namen ze een willekeurige buurtbewoner in gijzeling. De man legde deze week in de rechtbank een vergevingsgezinde verklaring af, maar was er nog lang niet overheen. Bij de beëindiging van de gijzeling werd Sheldon getroffen door een politiekogel, sindsdien zit hij in een rolstoel en revalideert hij. Maar over zijn medische situatie heeft hij justitie noch rechtbank enig inzicht willen geven. Justitie heeft uitgezocht dat Nederland beschikt over twee cellen voor gedetineerden in een rolstoel.

Het is in Amsterdam pas twee keer eerder voorgekomen dat tbs werd geëist tegen een minderjarige. Beide keren werd deze eis door de rechtbank gevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden