OM eist ook in hoger beroep 20 jaar tegen Rob Zegerius

Justitie eist in hoger beroep opnieuw twintig jaar celstraf tegen de Amsterdamse crimineel Rob Zegerius (67) voor het uitlokken van een moordpoging en een granaataanslag, afpersing, brandstichtingen, oplichting en witwassen.

null Beeld anp
Beeld anp

Tegen een reeks medeverdachten eisen aanklagers Cynthia de Jong en Theo d'Anjou eveneens forse straffen.

'Bodyguard' en manusje van alles Steve A. moet van de officieren van justitie dertien jaar celstraf krijgen omdat hij zich voortdurend door Zegerius heeft laten inschakelen voor (gewelds)misdrijven van velerlei aard.

Voor ex-advocaat Edwin T. vraagt justitie opnieuw een celstraf van tien jaar, plus een beroepsverbod van twaalf jaar. Zijn zakenrelatie Sander S. moet acht jaar krijgen. Die zware strafeisen zijn vooral vanwege hun betrokkenheid bij de voorbereiding van de mislukte moordaanslag op een medewerker van S. - waarvan de rechtbank ze heeft vrijgesproken.

Emile Ratelband
De gevallen positiviteitsgoeroe Emile Ratelband moet van de aanklagers twaalf maanden cel krijgen, waarvan zes voorwaardelijk, voor het geven van de opdracht tot brandstichting in zijn woonboerderij in het Gelderse Huissen. Dezelfde straf vraagt justitie voor de gewezen journalist Koen Scharrenberg, die als tussenpersoon de uitvoerders zou hebben geworven voor die overigens mislukte brandstichting.

De megazaak onder codenaam Yellowstone werd in gang gezet door kroongetuige Richard T., die de granaataanslag pleegde op een kantoorvilla aan de Amsterdamse Churchilllaan en wiens moordpoging op de medewerker van Sander S. in Gouda mislukte doordat zijn vuurwapen haperde.

Geluidsopnamen
In de woning van Zegerius vond de recherche uiteindelijk geluidsopnamen van de bespreking van dat moordplan. Zegerius had die opnamen tegen zijn gesprekspartners willen gebruiken om ze te chanteren.

De granaataanslag en de moordpoging pasten in een bizar en sinister complot dat Zegerius had beraamd. Hij had de advocaat en de ondernemer een enorme goudsmokkel voorgespiegeld waarin het groepje voor miljarden aan goud zou kunnen verkopen aan 'een steenrijke, vrome Joodse familie met een pakhuis vol contant geld'. Die familie bestond vanzelfsprekend niet, maar door 'het voorspiegelen van miljoenenwinsten' wist Zegerius de 'hebzucht' van zijn slachtoffers zo aan te wakkeren dat die tonnen investeerden.

Tien verdachten
In de zaak zijn uiteindelijk tien verdachten berecht, onder wie de kroongetuige. Zegerius kreeg van de rechtbank al twintig jaar cel, Steve A. acht jaar, kroongetuige Richard T. zes jaar. De andere verdachten kwamen met milde straffen weg.

Zegerius' vriendin pleegde kort na haar arrestatie zelfmoord in de cel. Onlangs werd Zegerius door de rechtbank tot vier jaar cel veroordeeld omdat hij vanuit de gevangenis medeverdachten had aangezet tot een gewelddadige beroving van haar bejaarde ouders, met wie hij ruzie had om de erfenis. Donderdag houdt Zegerius' advocaat Richard van der Weide zijn pleidooi, gevolgd door de andere raadslieden. De uitpraak is op 17 augustus.

Emile Ratelband Beeld anp
Emile RatelbandBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden