OM eist levenslang tegen hoofdverdachten Staatsliedenbuurt

Justitie eist levenslang tegen twee hoofdverdachten van 'het medeplegen' van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012, de poging een derde rivaal te liquideren en het schieten op twee motoragenten met een kalasjnikov.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanklagers Maaike van Kampen en Hans Oppe zien volop bewijs dat Adil A. (27) en Anouar B. (34) betrokken zijn geweest bij de wildwestschietpartij. Ze verwijten de verdachten de moorden op Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi en drie pogingen tot moord.

Het 'excessieve vuurwapengeweld' heeft enorme onrust veroorzaakt en heeft ernstig gevaar opgeleverd voor toevallige omstanders. 'Twee jonge jongens die midden in het leven stonden' zijn vermoord en de schietpartij heeft 'onpeilbaar leed' berokkend, zeiden de officieren van justitie.

'Zeer veel angst'
De motoragenten 'die hen met grote moed op de hielen zaten, is door de verdachten 'zeer veel angst aangejaagd'. Eén agent lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, memoreerden de aanklagers in hun requisitoir.

Alle betrokkenen bij de (pogingen tot) liquidaties 'zijn even schuldig', vinden de officieren van justitie, 'om de eenvoudige reden dat ze het samen hebben gedaan.'

De aanklagers somden vandaag urenlang de bewijzen op die zij tegen de verdachten zien.

De telefoon van Adil A. peilde uit vlakbij de plek waar na de schietpartij de Audi is gedumpt waarin één van de twee groepjes schutters was gevlucht. Zijn dna zat op één van de vier wapens die in een sloot bij die Audi zijn gevonden. Zijn dna zat op een bivakmuts die op een schuiladres lag, op een zwarte jas waarop op beide mouwen schotresten zaten en op handschoenen met schotresten.

Hij was op 24 januari 2013 door een arrestatieteam neergeschoten nadat hij een onderduikadres had verlaten in de Van Hogendorpstraat in de Staatsliedenbuurt. Daar stonden in de keuken een trolleykoffer en een sporttas met daarin onder meer drie kalasjnikovs. Op de tas zat dna van medeverdachte Stefan S., wiens dna ook op een kogelhuls zat die is gevonden in de gestolen Audi waarin de schutters waren gevlucht.

'Alibi verre van waterdicht'
Dat Adil A. op de avond van de schietpartij voornamelijk wiet had geknipt in een plantage in Slotermeer, zoals hij als alibi aanvoert, geloven de officieren van justitie niet. Het alibi is 'verre van waterdicht', zei aanklaagster Van Kampen in het requisitoir.

Met miniscule briefjes die A. tijdens een bezoekuur in de gevangenis moet hebben overgedragen aan zijn broer Omar en briefjes die in zijn cel zijn gevonden, lijkt hij getuigen te hebben willen instrueren over het bevestigen van zijn alibi. A. heeft wisselende en volgens de officieren 'zeer onwaarschijnlijke' verklaringen afgelegd over het dna op het wapen dat tussen de andere wapens is gevonden in de sloot bij de plek waar de Audi was gedumpt.

Justitie acht ook bewezen dat A. op 6 november 2012 een vriendin door haar arm heeft geschoten in Beverwijk.

Popeye
Voor de aanklagers staat ook vast dat Anouar B., alias Popeye, de bijrijder in de Audi was die met een automatisch wapen schoot vanuit de auto. Volgens officier van justitie Oppe kan Benaouf A., hem zeker hebben herkend in de Audi, zoals hij zegt. Hij zou B. vanaf ongeveer vierenhalve meter door zowel de voorruit als de zijruit van de Audi hebben gezien.

Het dna van B. op de hoofdsteun van de bijrijdersstoel in de Audi vormt voor justitie belangrijk tastbaar bewijs. Hetzelfde geldt voor de sportschoen die in het tuinhuisje van B. lag en waarin mogelijk zijn dna zat, plus een glasdeeltje dat waarschijnlijk afkomstig is uit de gesneuvelde ruit van de Audi. Een compositietekening op basis van het relaas van een belangrijke getuige vertoont volgens justitie 'grote gelijkenissen' met B.

Tegen de man die Benaouf A. laat in de avond van 29 december heeft opgepikt van het Stadionplein, en die als anonieme bedreigde getuige een verklaring heeft afgelegd, zegt dat A. hem toen meteen had gezegd te 'zijn gerateld' en dat Popeye de schutter was. Ook een tweede anonieme bedreigde getuige zegt dat van Benaouf A. te hebben gehoord.

Het alibi dat Anouar B. heeft aangevoerd, is volgens de aanklagers ongeloofwaardig.

Voor Stefan S. willen de officieren van justitie vrijspraak. Het staat vast dat hij enige rol heeft gespeeld bij de liquidaties, waarschijnlijk een faciliterende, maar voor een strafrechtelijk verwijtbare rol is geen bewijs.

Anouar B. Beeld anp
Anouar B.Beeld anp
Adil A. Beeld anp
Adil A.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden