OM eist levenslang in zaak-Sévèke

ARNHEM - Marcel T., de man die op 15 november 2005 Louis Sévèke zou hebben vermoord, moet van het Openbaar Ministerie (OM) levenslange gevangenisstraf krijgen.Officier van justitie Aidan van Veen eiste vrijdag voor de rechtbank in Arnhem levenslang omdat T. zich schuldig gemaakt zou hebben aan ''een enorme diversiteit aan ernstige feiten.'' De aanklager gelooft niet dat een tijdelijke gevangenisstraf voor verbetering bij T. zou zorgen. Behalve voor de moord staat de Rotterdamse man terecht voor zeven bankovervallen, vier aanslagen en een poging daartoe.

Van Veen noemde het gedrag van de verdachte voor de rechtbank in Arnhem onheilspellend, onbegrijpelijk, onvoorspelbaar en zeer angstaanjagend.

''Voor de moord op Louis Sévèke had hij een moeilijk te begrijpen en nauwelijks te beredeneren grondslag. Hij gaf Sévèke geen enkele kans om argumenten uit te wisselen. Hij kwam gewoon naar Nijmegen en schoot. Ondanks dat er die avond nog meerdere momenten waren waarop hij anders had kunnen besluiten: hij deed wat hij met zichzelf had afgesproken te doen. En pleegde de volgende dag de voorgenomen bankoverval'', aldus de officier.

Ook de bankovervallen en de aanslagen, die T. zelf begatelliseert, zijn volgens de aanklager heel ernstig. ''Ze zijn in een periode van meer dan tien jaar gepleegd. Veel mensen is een trauma aangedaan. De gevolgen van de aanslagen hadden veel ernstiger kunnen zijn, nog afgezien van de grote materiële schade die is aangericht.''

De aanklager vindt dat T. ook voor de rechtbank heeft laten zien dat hij zijn eigen belangen laat prevaleren en geweld als oplossing voor zijn eigen problemen kiest. ''Zijn criminele handelen is ongrijpbaar.''

Volgens de officier is de kans dat de verdachte na zijn hechtenis weer een zeer ernstig strafbaar feit zal plegen groot. ''Want hij zegt zelf al dat de recidivekans laag is als zijn leven meezit, maar om realistisch te zijn is de kans op een leuke baan en een eenvoudig leven er niet echt groter op geworden.'' Van Veen wil daarom dat T. van de vrije samenleving wordt uitgesloten.

Voor de officier heeft de rechtbank slechts de keuze tussen een celstraf van twintig jaar of levenslang. ''Minder zou u niet eens moeten overwegen, aangezien de veertien delicten samen goed zijn voor een celstraf van ruim dertig jaar'', aldus Van Veen.

Advocaat Bénédicte Ficq is vrijdagmiddag begonnen aan de verdediging van de verdachte, die de zware strafeis vrij onbewogen aanhoorde. Volgens Ficq had hij al rekening gehouden met een kans op levenslange opsluiting. De raadsvrouw probeert in haar pleidooi twijfel te zaaien over alle bekentenissen die T. heeft afgelegd. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden