OM eist in hoger beroep 18 jaar tegen Benaouf A.

Het Openbaar Ministerie vordert in hoger beroep achttien jaar cel voor Benaouf A., die de liquidatie van de Amsterdamse Marokkaan Najeb Bouhbouh zou hebben 'gecoördineerd'. Bouhbouh werd op 18 oktober 2012 'op klaarlichte dag' voor een hotel in Antwerpen vermoord.

Paul Vugts
Advocaat-generaal Van Elsdingen wil een zeer forse celstraf voor A. omdat die moet hebben geweten dat de moord op Bouhbouh veel extra geweld zou losmaken. Beeld anp
Advocaat-generaal Van Elsdingen wil een zeer forse celstraf voor A. omdat die moet hebben geweten dat de moord op Bouhbouh veel extra geweld zou losmaken.Beeld anp

Voor de rechtbank had justitie nog zestien jaar geëist voor het 'medeplegen' van de liquidatie die wordt gezien als katalysator in de onderwereldvete die vele jonge Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost. De rechters legden A. toen tien jaar op omdat ze hem slechts 'medeplichtig' aan de liquidatie achtten.

Advocaat-generaal Martijn van Elsdingen wil een zeer forse celstraf voor A. omdat die moet hebben geweten dat de moord op Bouhbouh veel extra geweld zou losmaken. "We kunnen moeilijk alle sindsdien verloren levens op zijn conto schrijven, maar anderzijds moet hij hebben geweten dat deze moord een enorme maatschappelijke impact zou hebben."

Voor het Openbaar Ministerie staat vast dat Benaouf A. de schutters naar het hotel 'heeft geëscorteerd' en hen vervolgens vanuit een BMW in Turnhout per sms inseinde toen Bouhbouh het hotel uit kwam.

Uitvoerig onderzoek
Na de moord zou hij de schutters in hun vluchtauto weer hebben opgepikt en begeleid. Voor A.'s stelling dat andere, inmiddels zelf vermoorde, vrienden die dag in die BMW moeten hebben gezeten, zoals Youssef Lkhorf en Souhail Laachir, is in uitvoerig onderzoek geen enkel bewijs gevonden, herhaalde aanklager Van Elsdingen.

De mails die deskundigen onlangs hebben weten op te diepen uit de gekraakte PGP-smartphone van Souhail Laachir, die in mei 2013 is doodgeschoten, wijzen er volgens justitie juist op dat die zich grote zorgen maakte dat Benaouf A. als 'hoofd' wel eens 'de lul' zou kunnen zijn, net zoals enkele anderen. Zelf voelde Laachir zich juist niet bedreigd.

Volgens justitie is Benaouf A. trots op zijn leven als beroepscrimineel, bleef hij zelf bij de liquidatie van Bouhbouh achter de schermen en 'liet hij het vuile werk aan anderen over'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden