OM eist geldboete voor antifascistische bordjes op galerie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onvoorwaardelijke geldboete van 300 euro geëist voor het beplakken van The Totalitarian Art Gallery aan het Singel.

Camilla Bennink
De bordjes zoals ze in mei 2015 op The Totalitarian Art Gallery geplakt werden. Beeld Mark Vos
De bordjes zoals ze in mei 2015 op The Totalitarian Art Gallery geplakt werden.Beeld Mark Vos

De Bond van Antifascisten (AFVN) hing daar in april 2015 vijf pamfletten op met teksten als 'verboden voor Joden, negers en moslims'.

De actie was bedoeld als protest tegen een door Adolf Hitler gesigneerde editie van Mein Kampf, die destijds te koop lag in de galerie. Ook hing er een tekening van een verbodsbord met daarin de woorden 'Mein Kampf' tegen de ruit geplakt.

Op de vraag of AFVN-woordvoerder Arthur Graaff (68) vond dat hij de eigenaar had beledigd, antwoordde hij: "Nee, AFVN speelt het niet op de man. Mijn doel was te laten zien dat we het er niet mee eens waren dat het OM niet optreedt tegen de galeriehouder die een boek verkoopt dat sinds 1974 in Nederland verboden is."

Volgens Graaff had hij vooral de aandacht willen trekken van de media om de zaak zo naar het publieke debat te brengen. "Als het OM niet optreedt, doen wij dat. We hebben de politie ingelicht en het OM en die wilden op mijn aangifte niet overgaan tot een strafproces."

Directe provocatie
Tegen galeriehouder Michiel van Eyck loopt al een zaak. Federatief Joods Nederland deed eind 2013 aangifte tegen van Eyck omdat hij destijds ook een editie van Mein Kampf verkocht.

Die editie bevat een handgeschreven boodschap van Hitler, die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP. Dit proces is nog gaande en ligt in cassatie bij de Hoge Raad. H

et opnieuw verkopen van een exemplaar van Mein Kampf door van Eyck is volgens Graaff 'een directe provocatie die bestraft zou moeten worden'. Volgens het Openbaar Ministerie mag Graaff niet voor eigen rechter spelen. De officier van justitie eist een geldboete van 300 euro.

De vraag of het boek verkocht mag worden zou volgens het OM in de politiek moeten worden uitgevochten en niet door individuen.

Op 7 februari wordt bekend of Graaff schuldig wordt bevonden. Graaff zegt zich hierover geen zorgen te maken. "Ik erger me vooral aan de manier waarop het OM optreedt. Ik sta hier nu, maar het OM doet bijvoorbeeld niets tegen grote nazibeursen en dat klopt niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden