OM eist forse straffen Satudarah-leden om vechtpartij Amstelveen

Justitie heeft forse celstraffen geëist tegen vier leden van motorclub Satudarah vanwege een hevige vechtpartij in de Amstelveense Bells Club. De hoogste strafeis van 30 maanden cel is voor de voortvluchtige Satudarah-leider Etou's B.

Beeld anp

Op Kerstavond sloeg in het VIP-gedeelte van de Amstelveense discotheek Bells Club de vlam in de pan. Daar werden twee mannen door een groep hard en vaak geschopt en geslagen, tot één van hen bewusteloos op de grond lag. Ook personeel van de club kreeg klappen. Dat gebeurde nadat een groep Satudarah-leden ruzie kreeg met een andere groep feestvierders.

Eén van hen, full colour Satudarah-lid Faroek H. (42), erkent dat hij "wel een paar tikken uitdeelde." Volgens hem ontstond de ruzie omdat één van de latere slachtoffers hem tijdens de avond belaagde. De dronken man zou H. hebben betast en bovendien hebben gedreigd H. te verkrachten. "Ik had al tegen de portier gezegd dat de man vervelend was. Hij bleef maar doorgaan. Toen heb ik een paar tikken gegeven," zei H. vrijdagochtend in plat Amsterdams.

Etou's B. opdrachtgever
Volgens justitie is er echter geen sprake geweest van handtastelijkheid door het slachtoffer. Het hooggeplaatste Satudarah-lid Etou's B. (43) zou de opdrachtgever zijn geweest van het geweld. Hij zou vanaf de bank in de hoek hebben geseind dat het slachtoffer moest worden aangevallen, nadat eerder al Etou's' broer Dimitri (29) het slachtoffer met een handbeweging voor homoseksueel uitmaakte.

Behalve H. namen meer Satudarah-leden deel aan het geweld. Volgens justitie sloeg en schopte Giuliano L. (29), de slachtoffers "terwijl hij tussendoor nog een slokje van zijn drinken nam." Een slachtoffer op de grond zou door L. met kracht meerdere keren tegen het hoofd zijn geschopt. L. beriep zich op zijn zwijgrecht.

Strafverzwarende vlucht
Tijdens de vechtpartij sloeg Etou's B. volgens justitie met een longdrinkglas. Daarom, en omdat hij als de leider wordt gezien, eiste de officier van justitie dertig maanden cel. "Dat hij voortvluchtig is moet ook strafverzwarend gelden. Door zich aan de politie te onttrekken minacht hij de rechtsstaat, wat past bij zijn rol binnen de motorclub." B.'s broer Dimitri, die een veel kleinere rol zou hebben gehad, moet van justitie 9 maanden de cel in. Hij zegt juist te hebben geprobeerd de boel te sussen.

Aanstichter Faroek H. hoorde een eis van 20 maanden, terwijl "vechtsporter" Giuliano L. van justitie 27 maanden de cel in moet. Alle mannen zouden volgens justitie schuldig zijn aan een poging doodslag en een poging zware mishandeling.

De advocaten van de motorclubleden waren verbijsterd over de strafeis, die zij "buitenproportioneel" en "bizar hoog" noemden. Volgens Michel Heemskerk, de raadsman van Etou's B., wordt de zaak "opgeblazen." "Satudarah wordt er aan de haren bijgesleept om het op te kloppen. Er worden hiërarchische verbanden gelegd, terwijl het gaat om een ordinaire kroegruzie. Het letsel dat is geconstateerd past bij een paar flinke klappen voor je kop, maar niet bij een poging tot doodslag."

Playa Nasty
De vechtpartij in Bell's Club kwam enkele maanden nadat een grote groep Satudarah-leden en aanverwanten, onder wie ook Etou's B., betrokken waren bij het vernielen van Café Playa Nasty op het Thorbeckeplein. Ook daar werden personeelsleden mishandeld. Die zaak moet nog voor de rechter komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden