OM eist boetes voor bedreigen antipiet-activist

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft dinsdag boetes van 300, 250 en 200 euro geëist tegen drie mannen die in 2014 via hun Facebookaccount scheldkanonnades en ernstige bedreigingen aan het adres van Quinsy Gario hebben geuit.

Quinsy Gario Beeld ANP
Quinsy GarioBeeld ANP

Gario was de initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme'. Hij kreeg destijds via sociale media een golf van veelal racistische bedreigingen en beledigingen over zich heen. Gario deed daarvan aangifte.

Uit een reeks van zo'n achthonderd berichten selecteerde het OM er negentien die het ernstigst waren. In een aantal daarvan werd onder meer gesteld dat Gario moest worden "afgeschoten". Daarmee is volgens het OM sprake van opruiing.

"Gevaarlijke uitlatingen in een toch al verhit debat'', betoogde officier van justitie Paul Velleman voor de rechtbank.

Weigering
Het onderzoek liep fikse vertraging op door "verschillen van inzicht binnen het OM" over de manier waarop de zaken moeten worden afgedaan, aldus Velleman. Volgens de advocaat van een van de verdachten heeft het OM daarmee zijn recht op vervolging verspeeld.

Velleman meent dat het onderzoek ook is gehinderd door het feit dat Gario weigerde wachtwoorden en computers af te staan, zodat verzenders van berichten konden worden opgespoord.

Geen tastbaar bewijs
Politie en justitie moesten het doen met zogeheten screenshots. Aan de hand daarvan konden vijf verdachten worden achterhaald. De zaak tegen een van hen is geseponeerd, een andere verdachte komt later voor de rechter.

Twee van de drie verdachten stelden dinsdag dat hun Facebookaccount moet zijn gehackt en dat iemand anders de strafbare teksten heeft opgesteld en verstuurd.

Officier Velleman wees erop dat er geen tastbaar bewijs voor dit scenario op tafel is gekomen. De derde verdachte zei dat hij heeft gehandeld in een impuls en betuigde spijt.

De rechtbank doet uitspraak op 29 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden