OM eist 9 jaar cel voor doodslag in de Vluchtgarage

Het Openbaar Ministerie heeft 9 jaar cel geëist tegen de twee Somalische mannen die ervan worden verdacht in 2014 een andere man te hebben doodgeslagen in de Vluchtgarage in Zuidoost.

De gevel van de Vluchtgarage. Beeld anp
De gevel van de Vluchtgarage.Beeld anp

Het feestje in de Vluchtgarage begon die dag al vroeg. Sinds het middaguur hadden zo'n twintig bewoners zich tegoed gedaan aan drank, veel drank. Maar hoe gezellig het begon, zo dramatisch eindigde het feest. Somaliër Guled Nasir, in de Vluchtgarage bekend als Hamza, werd zwaargewond en buiten bewustzijn gevonden in zijn kamer. Hij overleed vijf dagen later in het ziekenhuis aan ernstig hersenletsel.

Jabir H.A. (34) en Ali H.B. (36), ook bewoners van de Vluchtgarage en eveneens afkomstig uit Somalië, werden een paar dagen later door de politie opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Hamza. Volgens het Openbaar Ministerie heeft H.A. hem ernstig toegetakeld met een ijzeren staaf, onder aanvoering van H.B.

Blikken bier
Opvallend aan de zaak is dat alle problemen begonnen om een paar blikken bier, die volgens H.A. door Hamza waren meegenomen uit de kamer van H.B. Wat volgde waren meerdere vechtpartijen, waarin over en weer rake klappen, vuistslagen en een kopstoot werden uitgedeeld.

Volgens het OM staat vast dat de twee verdachten daarna wraak wilden nemen op Hamza. Getuigen hebben verklaard dat ze de mannen gewapend met een ijzeren staaf, een stoelpoot en een tafelpoot naar Hamza's kamer zagen lopen. H.A. gaf volgens de getuigen de fatale klap. Toch is de rol van H.B. volgens de officier net zo groot, omdat het zijn idee was om wraak te nemen. "Ali en Jabir hebben wraakgevoelens bevredigd door Hamza dood te slaan."

Advocaten Thomas Felix en David Emmelkamp, die H.A. bijstaan in de zaak, stellen dat het hersenletsel waaraan Hamza overleed ook kan zijn veroorzaakt door eerdere vechtpartijen. Hun cliënt zou alleen een 'droge klap' hebben uitgedeeld. Ook zouden volgens hen de 'droevige omstandigheden' in de Vluchtgarage meegenomen moeten worden. "Er wordt gesproken over drank- en drugsgebruik, maar niet over de context waarin dat gebeurt. Het is niet zoals legale Nederlanders dat doen op een borrel of festival, maar om te vergeten. Daarom moet deze vechtpartij anders worden beoordeeld dan een vechtpartij in een café op het Leidseplein," zegt Felix.

'Als een broer'

Advocaat Van de Wouw van H.B. stelt dat haar cliënt ontkent dat hij überhaupt in de kamer van Hamza is geweest. En als dat wel zo zou zijn geweest, is niet te bewijzen dat hij iets te maken heeft met de dood van Hamza. Het hersenletsel kan ook door alcoholmisbruik of eerdere vechtpartijen zijn ontstaan, aldus Van de Wouw. Ook moet haar cliënt verminderd toerekeningsvatbaar worden verklaard, in tegenstelling tot wat deskundigen zeggen.

H.A. maakte in de rechtbank een zenuwachtige indruk. Hij vertelde dat Hamza als een broer voor hem was. Hoe het kon dat ze desondanks slaande ruzie kregen om een paar blikjes bier werd niet duidelijk.

H.A. is sinds 2010 in Nederland en woonde sindsdien op verschillende plaatsen in Nederland. In maart 2014 kwam hij, nog altijd zonder verblijfsstatus, in de Vluchtgarage in Zuidoost terecht. In Somalië heeft hij een vrouw en drie kinderen, maar hij wil niet terug. "Als het in mijn eigen land beter was geweest, had ik dat wel gedaan." In 2015 bepaalde de rechtbank dat hij en H.B. de zaak in vrijheid mochten afwachten. H.A. woont nu in de Bijlmer met andere Somalische illegalen. Een inkomen heeft hij niet, voor eten is hij afhankelijk van donateurs.

Medeverdachte H.B. is inmiddels wel teruggekeerd naar Afrika en was daarom niet op de zitting aanwezig. Zijn advocaat had vorige week maandag contact met hem gehad. Vermoedelijk is hij in Somalië, maar dat weet de advocaat niet zeker. H.B. zei naar Nederland te komen voor de zitting, maar sindsdien is niets meer van hem vernomen.

De rechtbank doet op 22 juni uitspraak.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden