OM eist 8 jaar voor uitbuiten van kinderen

Het Openbaar Ministerie wil acht jaar cel voor de Kroatische Roma Klaudio P. (49) voor, met name, het uitbuiten van zijn kinderen. Die zou hij in Amsterdam en andere grote steden jarenlang hebben gedwongen tot zakkenrollen.

Het vermoeden is dat veel van de kinderen drugs gebruiken. Vaak weten ze zelf niet waar en wanneer ze zijn geboren.Beeld anp

Sommige kinderen moesten al stelen vanaf hun tiende. P. zou enkele van zijn soms heel jonge kinderen hebben onttrokken aan het toezicht van hun voogd of een gesloten inrichting. In juni 2016 werd het vrijwel volledige gezin in Spanje aangehouden in zwaar vervuilde woningen in Barcelona.

P.'s zoon Franko (29) moet van officieren van justitie Jolanda de Boer en Saskia de Klerk drie jaar cel krijgen voor het uitbuiten van zijn jonge vrouw die hij liet zakkenrollen op stations en andere drukke plekken. Hij zou haar ook hebben mishandeld.

Mensonterend
De aanklagers verwijten de verdachten dat ze de kinderen onder 'middeleeuwse' en 'mensonterende' omstandigheden hebben laten opgroeien, ze nauwelijks onderwijs hebben laten genieten en ze van jongs af 'elke kans op een normale toekomst hebben onthouden'.

De kinderen zijn jarenlang 'van land naar land gezeuld'. Ze moesten telkens een andere identiteit aannemen en 'weten eigenlijk niet wie ze werkelijk zijn'.

"De verdachten hebben mensen gecreëerd die niet niet in staat zijn een ander bestaan op te bouwen dan het criminele bestaan waarin zij zijn opgegroeid," zei officier De Boer.

Sommige meisjes raakten al héél jong zwanger. Van het meisje met wie de drugsverslaafde Franko was getrouwd en dat hij steeds mishandelde, staat vast dat zij drugs gebruikte tijdens haar zwangerschap, 'ongetwijfeld ingegeven door de ellendige situatie waarin ze door toedoen van de verdachten verkeerde'. Het stel heeft alweer zes kinderen van wie er vijf uit huis zijn geplaatst en één op een onbekende locatie verblijft, waardoor zij 'niet één van haar kinderen ziet opgroeien'.

Onderzoek
De verdachten kwamen in beeld in een groot internationaal onderzoek naar groepen zakkenrollers die door Europa zwierven en al reizend vele slachtoffers maakten.

Aanvankelijk werden de (héél) jonge zakkenrollertjes als daders gezien. Gaandeweg rees het idee dat zij vooral slachtoffers waren van de volwassenen die hen 'in georganiseerd verband' lieten stelen en de buit afpakten.

Justitie schetst 'een uitermate treurig beeld', ook van hoogzwangere jonge dievegges die tot vlak voor de bevalling moeten 'werken' en die kort daarna alweer zakkenrollen.

Het vermoeden is dat veel van de kinderen drugs gebruiken. Vaak weten ze zelf niet waar en wanneer ze zijn geboren.

Wirwar
Het strafdossier 13Imin bevat een wirwar van identiteiten. Klaudio P. nam officieel zelf twee keer een nieuwe naam aan, zijn vrouw en kinderen gebruikten een lange reeks namen.

Klaudio P. werd in Duitsland al tot vier jaar en drie maanden cel veroordeeld voor vergelijkbare verdenkingen als waarvoor hij nu terecht staat. Daar had hij volledig bekend. Zoon Franko kreeg er als twintigjarige drie jaar na een volledige bekentenis. Hij werd volgens het jeugdrecht veroordeeld vanwege vertragingen in zijn ontwikkeling. Hij was op zijn vijftiende al uitgehuwelijkt - wat in de Romagemeenschap normaal is.

Leden van de familie werden in een trits landen heel vaak aangehouden voor zakkenrollen of andere diefstallen, bleek gaandeweg het onderzoek.

In 2014 vroeg het gezin met toen zeven kinderen in Nederland asiel aan. Inmiddels hebben Klaudio en zijn vrouw Dulsa zeker tien kinderen. Zij heeft uiteindelijk verklaringen afgelegd tegen haar man, waarin ze hem uitvoerig beschuldigd van al wat justitie hem nu verwijt. In 2015 probeerde ze een toen dertienjarige dochter uit een gesloten inrichting te ontvoeren terwijl P. buiten in een auto wachtte.

Ook die dochter heeft belastende verklaringen afgelegd. Zij zegt dat haar vader haar, haar moeder en haar broers en zussen dagelijks sloeg, veelal dronken. Als de kinderen met te weinig buit thuiskwamen, werden ze volgens haar mishandeld en opgesloten.

In een arrestantenbusje werden Klaudio en Dulsa afgeluisterd en leken ze hun verklaringen onderling af te stemmen.

Klaudio P., als enige op de zitting aanwezig, zette de verklaringen van zijn vrouw en dochter en andere bewijzen in wijdlopige, warrige verklaringen voornamelijk weg als leugens en zei 'in shock' te zijn na de strafeis.Vrijdag houden de advocaten hun pleidooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden