OM eist 7 jaar voor voorbereiden liquidatie bij Odin '59

Het Openbaar Minsterie (OM) eist zeven jaar cel voor Willy F. (29) en Jerello G. (23) uit Zuidoost voor het voorbereiden van de liquidatie van, waarschijnlijk, een trainer van voetbalclub Odin '59 in Heemskerk op 6 oktober 2016.

Voetbalclub Odin '59 in Heemskerk. Beeld Google Streetview
Voetbalclub Odin '59 in Heemskerk.Beeld Google Streetview

Eerder zijn medeverdachten Gideon G. (27) en Rigjendrig L. (21) uit hun groepje al veroordeeld tot diezelfde straf.

In hun zaak achtte de rechtbank bewezen dat de moord slechts is voorkomen door het op het laatste moment ingrijpen van de politie, die de verdachten aanhield.

Officier van justitie Maaike van Kampen ziet volop bewijs dat ook Willy F. en Jerello G. betrokken waren bij de voorbereidingen voor de liquidatie. Dat bewijs is mede vergaard doordat hun groep al vanwege andere verdenkingen in de gaten werd gehouden door de recherche.

Afluisterapparatuur
In de Mercedes van Willy F. en de Suzuki Baleno van Gideon G.'s broer was heimelijk afluisterapparatuur geplaatst, waardoor vele gesprekken waren te volgen waarin in straattaal wordt gesproken over de kennelijke voorbereidingen voor een zwaar misdrijf. Ook werden de verdachten geobserveerd.

Volgens de recherche kan het, alles overziend, niet anders dan dat de verdachten een moord voorbereidden.

In een uitvoerige computerpresentatie toonde aanklaagster Van Kampen de rechtbank hoe de verdachten en de eerder veroordeelde L. en G. volgens haar in wisselende samenstellingen vanaf 13 september voortdurend naar de voetbalclub in Heemskerk reden om voorverkenningen te doen en vluchtroutes te observeren.

Hun auto's en telefoons draaiden steeds rondjes om de club.

Vuurwapen
Op ruim vijfhonderd meter daarvan was een gestolen BMW geplaatst, voorzien van een uit Zaandam gestolen kentekenplaat.

Justitie ziet vele aanwijzingen dat Jerello G. eerder al had klaargestaan om het doelwit te liquideren. Gideon G. wachtte toen in de vluchtauto.

Toen een arrestatieteam Gideon G. en Rigjendrig L. op 6 oktober bij de club arresteerde, hadden zij een vuurwapen bij zich dat was geladen met verwoestende 'hollowpoint'-kogels. Willy F.'s achterneef Rigjendrich L., die volgens justitie had moeten schieten, droeg meerdere lagen zwarte kleding over elkaar. Aanklaagster Van Kampen wees de rechtbank er op dat het de bedoeling kan zijn geweeest door het uittrekken van kleding bewijs zoals schotresten en dna op de vlucht te lozen.

Jerello G. en Willy F. hebben gedurende het onderzoek voornamelijk gezwegen. Inmiddels zegt G. dat hij een incasso moest doen voor een opdrachtgever die geld te goed had vanwege 'een conflict op straat'. Hij wil de naam van zijn opdrachtgever niet noemen en zegt niet te weten hoe veel hij voor de incasso zou krijgen. Hij zou de door hem eveneens anoniem gehouden schuldenaar bij de voetbalclub hebben moeten laten schrikken, door hem onder meer te bewerken met een stroomstootwapen.

Willy F. zegt niet te hebben geweten wat zijn medeverdachten die avond precies van plan waren.

Aanklaagster Van Kampen gelooft niets van die 'te laat' afgelegde verklaringen.

Bosjes
Beide twintigers waren volgens officier Van Kampen zeer nauw betrokken bij de voorbereidingen van de liquidatie. Dat Jerello G. de week voor de arrestatie van zijn medeverdachten niet zelf de beraamde moord al had gepleegd, 'berust op toeval'.

G. stond toen volgens justitie avonds uren in de bosjes om het doelwit dood te schieten. 'De jarige kon toen niet worden gefeliciteerd', zoals de verdachten in een afgeluisterd gesprek bespraken.

De van meerdere zware misdrijven, waaronder levensdelicten, verdachte Willy F. schreef in berichtjes aan zijn vriendin dat hij 'levenslang' vreest. Nog geen maand nadat de vermoede liquidatie in Heemskerk was verijdeld, waren verdachten uit de groep volgens Van Kampen waarschijnlijk alwéér bezig een moord voor te bereiden. Wie daarvan het doelwit zou worden, is onbekend gebleven.

De aanklaagster memoreerde dat de vele liquidaties 'grote onrust teweeg brengen' in de maatschappij. Dat de al van jongs af eerder veroordeelde verdachten 'de ernst van hun misdrijven niet in lijken te zien' belooft volgens haar niet veel goeds.

Lees ook: Assistent-trainer Odin'59 stopt na dreiging liquidatie

Advocaten vragen vrijspraak

De advocaten van Jerello G. en Willy F. vragen vrijspraak, vooral omdat 'er nooit een plan is geweest iemand te liquideren'.

Raadsvrouw Elisabet van Nielen van G. erkent dat de verdachten werkten aan een misdadig plan, maar het was volgens haar niet de bedoeling iemand te liquideren. De recherche interpreteert de afgeluisterde gesprekken verkeerd.

"De aanwezigheid van mijn cliënt in Heemskerk op drie momenten is ook geen bewijs tot opzet van een liquidatie. Hij is daar op 30 september voor het laatst geweest, een week voordat zijn medeverdachten daar zijn gearresteerd. Hij weet niet hoe een eventueel plan zich in die laatste week heeft ontwikkeld."

Niet praten
Ook advocaat Meike Lubbers van Willy F. vindt dat de opsporingsdiensten 'te lang zijn blijven varen op het vermoeden dat een plan bestond iemand te liquideren'.

Dat de verdachten (vrijwel) tot aan de zitting hebben gezwegen, is te verklaren doordat ze uit een milieu komen 'waarin je niet praat met de politie': de Bijlmer.

Willy F. verleende alleen een vriendendienst aan Jerello G. die iemand 'schrik wilde aanjagen' en hem te dwingen tot het terugbetalen van een schuld. De gestolen BMW, de andere gebruikte auto's, het aangetroffen vuurwapen et cetera: van al die spullen is niet bewezen dat de verdachten ze hadden om een moord te plegen.

Schrik aanjagen
In al die afgeluisterde gesprekken waaruit blijkt dat wordt gepost bij de voetbalclub, 'wordt nergens gesproken over een concrete liquidatie'. "Al die gesprekken passen óók bij de verklaring van Jerrelo G. dat iemand schrik moest worden aangejaagd. De rechtbank moet zorgvuldig met die gesprekken omspringen."

Dat de verdachten hun eigen auto's gebruikten en hun exercitie doorzetten nadat de gestolen BMW door de politie was weggesleept, is volgens Lubbers 'een contra-indicatie' voor de theorie dat zij een levensdelict wilden plegen.

De rechtbank neemt iets meer dan twee weken bedenktijd en doet op 21 december uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden