OM eist 7 jaar tegen Keith Bakker

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft vandaag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen verslavingsdeskundige Keith Bakker. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een reeks meisjes en vrouwen, onder wie twee 15-jarigen. Ook mag hij wat het OM betreft tien jaar lang niet actief zijn als hulpverlener.

Keith Bakker, Beeld ANP Kippa
Keith Bakker,Beeld ANP Kippa

Het gros van de veronderstelde slachtoffers was onder behandeling in de Amsterdamse kliniek van de 51-jarige Bakker. Eind 2010 kwam de zaak aan het rollen. De ooit zo populaire verslavingsgoeroe werd eind april opgepakt. Sindsdien heeft hij vastgezeten.

Vertrouwen ernstig beschaamd
Volgens het OM heeft Bakker zijn positie als behandelaar misbruikt en daarbij het vertrouwen van de slachtoffers ernstig beschaamd. In vrijwel alle gevallen ging het om kwetsbare meisjes, die hun lot in handen van Bakker en zijn kliniek hadden gelegd. 'Zij keken tegen hem op, vertrouwden hem, beschouwden hem als hun redder', aldus het OM.

Bakker zou in de meeste gevallen telkens op dezelfde manier te werk zijn gegaan: hij nodigde de meisjes in zijn woning uit, meestal kort nadat zij zich voor therapie in zijn inmiddels opgeheven kliniek hadden gemeld. In zijn huis belandden zij bij hem in bed, om daar allerlei seksuele handelingen te ondergaan.

Verkrachting
De verdachte heeft sommige van zijn slachtoffers dermate onder druk gezet dat in die gevallen sprake is van verkrachting, vindt het OM. In een paar zaken achtte het OM bewezen dat Bakker misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en vertrouwen om zijn seksuele zin te krijgen. Dat een aantal slachtoffers ondanks de misbruikpraktijken telkens toch terugkeerde naar de woning van Bakker, zegt volgens het OM vooral iets over de staat van verwarring waarin de kwetsbare meisjes verkeerden. Het OM wees ook op het feit dat Bakker hiv-patiënt is, hetgeen extra belastend voor zijn slachtoffers is.

Na aanvankelijk ontkend te hebben, heeft Bakker de meeste feiten inmiddels toegegeven. Morgen pleit zijn advocaat, de uitspraak van de rechtbank wordt op 20 april verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden