Update

OM eist 4 jaar cel tegen Journaaldreiger Tarik Z.

De man die in januari het gebouw van de NOS binnendrong en ervoor zorgde dat het achtuurjournaal niet kon doorgaan, moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar gevangenisstraf krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Rechters Van Holten, Koster en Hamming komen op tijdens de pro forma zitting vorige maand Beeld ANP
Rechters Van Holten, Koster en Hamming komen op tijdens de pro forma zitting vorige maandBeeld ANP

Dat eiste de aanklager vandaag bij de rechtbank in Lelystad, waar de twintigjarige Tarik Z. terechtstond. Ook mag hij niet meer in de buurt van de NOS komen en moet hij verplicht worden tot contact met de reclassering.

Mocht Tarik Z. veroordeeld worden en binnen drie jaar opnieuw in de fout gaan, dan zou hij alsnog de voorwaardelijke celstraf moeten uitzitten, vindt het OM. Volgens het OM is Z. volledig toerekeningsvatbaar, wat betekent dat zijn handelen niet was ingegeven door een psychische ziekte.

De aanklager eiste ook een schadevergoeding van 23.000 euro voor de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad. Volgens het OM is 'op primetime het symbool van de vrije nieuwsgaring overvallen en zendtijd afgeperst'. Verder vindt de officier van justitie dat Tarik Z. 'de feiten en de impact op de slachtoffers bagatelliseert'.

Cyberaanval
Z. ging naar de NOS omdat hij vond dat de omroep 'veel leugens verkondigde' en zweeg over 'het fundament van het huidige monetaire systeem'. Daar wilde hij 'het Nederlandse volk voor waarschuwen', zei hij bij de rechtbank in Lelystad. Z. zei dat hij vanuit hackerskringen 'harde feiten over manipulatie door de NOS' kreeg, maar hij wilde daar niet verder op ingaan.

De verdachte had een briefje bij zich. Daarin waarschuwde hij dat zijn medestanders klaarstonden voor een cyberaanval. Ook zei hij dat er 'zware explosieven met radioactief materiaal' verstopt waren. Daarmee wilde hij voorkomen dat 'de politiemacht zou binnenstormen' en 'zijn toespraak zou verstoren'.

Rechtbanktekening van Tarik Z. samen met zijn zijn advocaat Beeld ANP
Rechtbanktekening van Tarik Z. samen met zijn zijn advocaatBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden