OM eist 3 jaar tegen oud-Heinekenontvoerder Meijer

In de schaduw van het megaproces tegen zijn vroegere maat Willem Holleeder, ligt ook een andere Heinekenontvoerder onder vuur van justitie: Frans Meijer.

Laurens B., Rudi D. (zoon Meijer) en Frans Meijer tijdens een inleidende zitting in januari.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie heeft aan het begin van vrijdagmiddag drie jaar cel geëist tegen Meijer voor zijn plannen om een geldtransport te overvallen. Zijn zoon Rudi hoorde anderhalf jaar cel eisen voor wat het OM 'een slechte B-film' noemt.

Voor derde verdachte Laurens Boellaard (zoon van weer een andere Heinekenontvoerder, Jan Boellaard) werd vrijspraak gevraagd.

De officier van justitie nam aan het begin van de middag het woord. Ze noemt de hele vertoning en de verkleedpartij van 2 oktober 2018 'een slechte B-film'. "De verdachten zwijgen," zegt de officier van justitie. "Dus we moeten uit alles wat ze bij zich hadden en droegen, afleiden wat ze van plan waren."

Heinekenontvoerder Frans Meijer (65) en zijn zoon Rudi D.G. (26) staan terecht omdat zij op 2 oktober in de Staatsliedenbuurt vermoedelijk een geldtransportauto wilden overvallen. Er is nog een derde opvallende verdachte in de zaak: Laurens Boellaard, de zoon dus van weer een andere Heinekenontvoerder, Jan. Laurens zou een ondersteunende bijrol hebben gehad voor de overval. Volgens het Openbaar Ministerie was de overval goed voorbereid. Bij de Wittenkade stonden een Mercedesbus en een gestolen Kawasaki klaar om weg te komen.

De zaak deed op 2 oktober de wenkbrauwen fronsen omdat Meijer en zijn zoon behalve helmen en kogelvrije vesten ook plaksnorren droegen. Ook hadden ze een kist bij zich waar een geldcassette uit een geldtransport zo in leek te passen. Een motoragent vond het duo verdacht en schoot Frans Meijer in zijn been toen bleek dat hij een vuurwapen bij zich had en dat op de agent richtte. Meijer verscheen daardoor trekkebenend in de rechtbank tijdens een eerdere pro-formazitting.

Rollator
En ook vrijdag verscheen hij weer met rollator in de rechtbank. Zijn zoon Rudi en Laurens Boellaard zijn er ook. Laatstgenoemde zit als enige niet in voorarrest. Meijer en zoon wilden vanmorgen weinig verklaren, laten alles over aan hun advocaten.

Boellaard zei af en toe wel wat: dat hij alleen het vervoer heeft geregeld en niet wist waar het voor was. En dat hij in de schuldhulpverlening zit. De officier van justitie ziet inderdaad te weinig bewijs om vast te stellen dat Laurens Boellaard wist dat er een overval moest gaan plaatsvinden. Justitie vraagt voor hem dus vrijspraak voor het meewerken aan een geplande overval met geweld. Tegen de andere twee mannen ziet ze wel genoeg bewijs voor een veroordeling.

Frans Meijer woont overigens nog steeds in Paraguay. Hij zegt dat ze daar 'een winkeltje hebben en wat dingen doen', als hem wordt gevraagd of hij een inkomen heeft. "Over uw strafblad hoeven we het verder niet te hebben," zei de rechter glimlachend. "Blij dat u het zo zegt," reageerde Meijer.

Stenguns
Met de vermoedelijke overvalpoging in Amsterdam is Meijer weer terug aan het begin van zijn carrière. In de jaren tussen 1976 en 1982 (dus vóór de beruchte ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken) pleegde een groep criminelen spectaculaire overvallen op banken en geldtransporten in de hoofdstad. Pas later werd het de politie duidelijk dat het om de mannen ging die later de Heinekenontvoerders werden. Met stenguns en speedboten sloegen ze toe als in de beste actiefilms.

Met dergelijke goed uitgedachte overvallen sloegen ze in zes jaar tijd nog zo'n zeven keer toe. In totaal moeten ze miljoenen (toen nog) guldens hebben buitgemaakt. De groep was altijd zwaarbewapend en aarzelde niet om geweld te gebruiken. De Heinekenkidnappers werden echter nooit veroordeeld voor de serie overvallen. Deze maand zal blijken of Meijer veertig jaar later wel wordt veroordeeld voor een geplande overval. Vandaag zal hij horen wat het Openbaar Ministerie van de zaak vindt. Meijer zelf ontkent dat hij een overval wilde plegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden